2019-01-23 08:22


Moscova ar putea reîncepe ofensiva: Rusia îşi întăreşte forţele de la frontiera cu Ucraina

 |  21:49
Moscova ar putea reîncepe ofensiva: Rusia îşi întăreşte forţele de la frontiera cu Ucraina

Agresiunea militară rusă asupra Ucrainei s-ar putea relua în curând. Presa occidentală semnalează mobilizarea de trupe ruseşti la o bază militară aflată în apropiere de graniţa ruso-ucraineană. În această vreme, Moscova anunţă că forţele sale militare vor încorpora separatiştii proruşi din Osetia de Sud.

Statul rus a mobilizat trupe şi sute de echipamente militare la o bază din poligonul Kuzminsky, aflat la 50 de kilometri distanţă de frontiera ucraineană. Potrivit Reuters, multe dintre vehicule nu au numere de înmatriculare, semnele distinctive fiind înlăturate. Soldaţii nu poartă insigne, dar au declarat că au fost trimişi la bază pentru a participa la exerciţii militare. Printre vehiculele ajunse în baza Kusminsky se află lansatoare de rachete multiple Uragan, tancuri şi tunuri. Ele au fost transferate în patru trenuri care au sosit la o gară din regiunea Rostov, fiind transferate apoi pe cale rutieră. Şi Drumul care face legătura între complexul militar şi frontiera ucraineană a fost reparat recent pentru a permite deplasarea vehiculelor grele. Potrivit Mediafax, un activist pentru drepturile omului, Valentina Melnikova, a dezvăluit că soldaţii susţin că au aflat de comandaţii lor că vor fi „transferaţi în regiunea Rostov după 20 mai, apoi în Ucraina”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să discute despre o invazie a Ucrainei. „Consider formularea acestei întrebări, „dacă este pregătită o invazie”, inadecvată”, a remarcat oficialul rus. La rândul său, Ministerul Apărării de la Moscova a refuzat să comenteze situaţia de la baza din vestul ţării.

Osetia de Sud, integrată militar

Acţiunile din Ucraina sunt urmate de extinderea treptată a forţelor ruseşti şi în alte regiuni de interes pentru Kremlin. Andrei Gurulev, comandantul Armatei a 58-a din Districtul Militar Sud al Federaţiei Ruse, a anunţat miercuri integrarea trupelor din Osetia de Sud, o regiune separatistă din Georgia. „Are loc procesul de ratificare. Potrivit acordului, armata Osetiei de Sud va fi integrată în cea a Federaţiei Ruse, urmând să aibă o pregătire şi obiective comune”, a explicat ofiţerul rus. Gurulev a subliniat că principala misiune de care se va ocupa Osetia de Sud este împiedicarea „invaziei inamicului şi ocuparea republicii”. Pe 18 martie, la un an de la anexarea peninsulei Crimeea, Rusia a semnat cu Osetia de Sud un „tratat de alianţă şi integrare”, denunţat atât de NATO, cât şi de Georgia. În 2008, Rusia a intervenit militar în Georgia pentru a împiedica Tbilisi să reia controlul asupra regiunilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia.

Unitatea separatiştilor

Moartea lui Aleksei Mozgovoi, unul dintre liderii separatişti din Lugansk, ar putea duce, conform unei analize a RFI, la o şi mai mare centralizare a puterii din regiune. Cunoscut pentru controlul exercitat asupra oraşului industrial Alcevsk şi reînfiinţarea tribunalelor populare, Mozgovoi era considerat un rival al liderului „Republicii Populare” Lugansk, Igor Plotniţki. Deşi acesta din urmă a pus asasinatul pe seama forţelor militare ucrainene, nu este exclus ca el să nu fie străin eliminarea rivalului său, informează Agerpres. Moartea liderului separatist Aleksandr Biednov, supranumit Batman, eliminat în această iarnă, a dus la întărirea autorităţii lui Plotniţki. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-28

TAGURI: ucraina, rusia, lugansk, dmitri, peskov, moscova, aleksei, mozgovoi, igor, osetia, sud
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...