2019-03-20 23:48


Moscova ar putea ajuta Alianţa în Afganistan

 |  18:25
Moscova ar putea ajuta Alianţa în Afganistan

Oficialii NATO explorează noi iniţiative înaintea mult aşteptatuluisummit de la Lisabona, compromisuri strategice menite să redimensionezerelaţiile cu Moscova, în contextul noilor provocări legate de securitate. Astfel, Rusia s-ar putea implicamai mult în ajutarea Afganistanului, ţară din care s-a retras în 1989, după 10ani de ocupaţie, potrivit planurilor discutate de oficiali NATO, artă presabritanică. Propunerea vine înainte de summitul NATO de luna viitoare, la careva participa şi liderul rus Dmitri Medvedev.

Oficialii NATO poartă discuţii cu Moscova privind mai multeiniţiative comune NATO-Rusia pe tema Afganistanului care include participareaunor elicoptere şi echipe ruseşti pentru antrenarea piloţilor afgani, asistenţarusă în antrenarea forţelor de securitate afgane, cooperare sporită înlupta împotriva drogurilor şi rutemai bunepentru livrăriledestinate trupelor NATO. În schimbul sprijinului din Afganistan, Moscovadoreşte mai multă cooperare din partea NATO, după ce preşedintele americanBarack Obama a renunţat la scutul antirachetă din Polonia şi Cehia în urmaprotestelor Rusiei, iar NATO a promis că Rusia va fi consultată cu privire lasistemul alternativ. De asemenea, Rusia nu doreşte retragerea trupelor dinOsetia şi Abhazia, după războiul de acum doi ani, în timp ce oficialiiamericani şi europeni susţin că ocuparea unui teritoriu suveran al unui statmembru nu este o situaţie care acceptă compromisuri.

Diplomaţi occidentali au spus că este foarte posibil să seajungă la acorduri până la summitul din 19-20 noiembrie. Ei au explicat căelicopterele ruseşti sunt mai bine adaptate condiţiilor din Afganistan decâtcele occidentale, iar forţele ruse au o experienţă considerabilă, ce derivă dinocuparea sovietică a Afganistanului, timp de 10 ani. Însă nu se pune problemaca trupele ruse să revină în Afganistan.

La summit se aşteaptă ca americanii şi britanicii să insistepe lângă aliaţii europeni pentru furnizarea de forţe suplimentarecare săantreneze armata şi poliţia din Afganistan. De asemenea, se aşteaptă acorduripentru îmbunătăţirea rutelorpentru livrările destinate NATO, prin statedin Asia Centrală, ca Tadjikistan sau Kîrgîzstan. Potrivit oficialilor NATO,summitul va demonstra determinarea Alianţei şi a Rusiei de a depăşidivergenţele din trecut şi de a ajunge la un consens în faţa ameninţărilor desecuritate din secolul 21. Liderul ruseste interesat de consolidarea relaţiilor Rusiei cu Occidentul, după o perioadătensionată legată de situaţia dinGeorgia.

Liderul rus va avea o întâlnire separată, de două ore, cuBarack Obama, Rasmussen şi alţi oficiali de top NATO, urmând să se discute,printre altele, un acord separat pentru o cooperare limitată rusă în cadrulplanurilor NATO de apărare antirachetă.Decizia lui Medvedev de a merge laLisabona şi seria de noi acorduri cu Moscova, este văzută ca rod al politiciilui Obama de a "reseta" relaţiile cu Rusia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-03-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...