2019-01-18 10:16


Moştenirea lui Nemţov tulbură apele lui Putin: Opoziţia rusă denunţă războiul din Ucraina

 |  19:02
Moştenirea lui Nemţov tulbură apele lui Putin: Opoziţia rusă denunţă războiul din Ucraina

Ilia Iaşin, unul dintre liderii partidului RPR-Parnas din Rusia, a publicat un raport care acuză Federaţia Rusă de ducerea unui război contra statului Ucrainean. Documentul este încununarea eforturilor depuse de Boris Nemţov, un lider de opoziţie asasinat la începutul acestui an, pentru a condamna militarismul lui Vladimir Putin.

Persoane apropiate politicianului liberal Boris Nemţov, un important lider rus asasinat în luna februarie în apropiere de Kremlin, au oferit publicităţii un document care include dovezi ale implicării armatei ruseşti în conflictul din Ucraina. Ilia Iaşin, copreşedinte al partidului liberal RPR-Parnas, a precizat că raportul, intitulat „Putin. Războiul”, a fost alcătuit în timpul cercetărilor lui Nemţov, în baza informaţiilor colectate în Rusia. Politicianul rus a explicat că soldaţii ruşi au intervenit în masă în războiul din Ucraina în  luna august 2014 când au participat la o contraofensivă separatistă la Ilovaisk şi la confruntările armate de pe frontul de sud.

Iaşin a adăugat că alte trupe ruseşti au luat parte la ofensivele din ianuarie şi februarie, menite a-l obliga pe Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, să ceară degrabă convocarea unor negocieri de pace cu puterea de la Moscova. „Toate succesele militare cheie ale separatiștilor au fost realizate de unități ale armatei ruse”, a concluzionat copreşedintele RPR-Parnas. Ilia Iaşin a mai spus că puterea de la Moscova nu are „curajul” de a recunoaşte campania militară din Ucraina, relatează Agerpres. „Minciuni lașe și ipocrite sunt prezentate ca mare înțelepciune politică”, a mai afirmat politicianul rus. Potrivit liderului RPR-Parnas, informaţiile deţinute de Nemţov arată că 150 de soldaţi au murit în perioada august – decembrie 2014 şi alţi 70 în perioada ianuarie –februarie 2015. În acelaşi timp, Nemţov a urmărit să stabilească pierderile economice suferite de bugetul de stat în urma finanţării aventurii militare din Ucraina. Potrivit unor estimări prezentate în raport, Guvernul federal rus a cheltuit aproximativ 930 de milioane de euro cu acţiunile militare din Ucraina şi alte 1,4 miliarde de euro pentru întreţinerea refugiaţilor proveniţi din regiunile Doneţk şi Lugansk. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a refuzat să comenteze acuzaţiile opoziţiei. „Nu am citit acest raport și, prin urmare, nu pot spune nimic”, a precizat reprezentantul preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Din interior

Mai mulţi militari şi activişti pentru apărarea drepturilor omului din Rusia au declarat pentru agenţia Reuters că, în ciuda poziţiei oficiale a Guvernului de la Moscova, armata rusă luptă în războiul din Ucraina. Activiştii pentru apărarea drepturilor omului au dezvăluit că participarea rusă este dovedită de prezenţa echipamentului rusesc, mărturiile familiilor unor militari ruşi decedaţi în Ucraina, dar şi declaraţiile unor ucraineni care acuză forţele ruse că i-au luat în captivitate. Afirmaţiile activiştilor au fost întărite şi de dezvăluirile unor soldaţi ruşi. Potrivit informaţiilor furnizate de aceştia, militarii Moscovei nu au fost entuziasmaţi de perspectiva de a lupta în Ucraina, dar au fost obligaţi. Dintre cei care au participat la conflict, mulţi au fost dezgustaţi de modul în care au fost trataţi de autorităţi la întoarcerea lor în ţară.

„După ce am trecut frontiera (cu Ucraina, n.r.), un locotenent-colonel a afirmat că am putea fi trimiși la închisoare dacă nu ne supunem ordinelor. Unii soldați au refuzat să rămână acolo”, a precizat pentru agenţia Reuters un fost membru al diviziei de tancuri Kantemirovskaia care a fost trimis să lupte în regiunile de est ale Ucrainei. Sub protecţia anonimatului, el a mai dezvăluit jurnaliştilor occidentali că unii dintre colegii săi, care au refuzat să ia parte la război, au demisionat din forţele armate.

Schimbare de atitudine

Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European va propune, la iniţiativa deputatului lituanian Gabrielius Landsbergis, schimbarea strategiei autorităţilor de la Bruxelles faţă de Rusia, informează Mediafax. „Transmitem un mesaj foarte clar Rusiei: Uniunea Europeană trebuie să privească relaţia bilaterală dintr-o perspectivă diferită comparativ cu cea de până acum”, susţine Landsbergis. Politicianul lituanian a precizat că anexarea peninsulei Crimeea şi continuarea agresiunii militare asupra Ucrainei sunt încălcări flagrante ale angajamentelor internaţionale asumate de Rusia, iar Uniunea Europeană are datoria de a pedepsi comportamentul iresponsabil al puterii de la Moscova. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-12

TAGURI: boris, nemtov, ilia, iasin, vladimir, putin, ucraina, rusia, parlamentul, european
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...