2017-01-19 06:29

EXTERNE


Mutare istorică a SUA

 |  16:25
Mutare istorică a SUA

Barack Obama a anunţat o vizită a secretarului de stat Hillary Clinton în Myanmar, luna viitoare, prima a unui şef al diplomaţiei americane în această ţarădin ultimii 50 de ani. Obama a precizat că a discutat cu Aung San Suu Kyi, lidera mişcării de opoziţie din Myanmarcare şi-a petrecut o mare parte din ultimii 20 de ani în arest. Aceasta a fost prima discuţie dintre cei doi, iar Aung San Suu Kyi a cerut un angajament mai mare al SUA în ţaraasiatică. Lidera opoziţiei a anunţat că va candida la următoarele alegeri legislative din ţară, după ce partidul său s-a alăturat din nou procesului politic.

Myanmar este cea mai mare ţară din Asia de Sud-Est care s-a confruntat cu turbulenţe politice după preluarea puterii de către regimul opresiv militar în 1962. După alegerile din 2010, oficialii americani au spus că noul preşedinte din Myanmar, Thein Sein, a făcut progrese pe calea democraţiei prin eliberarea deţinuţilor politici, relaxarea restricţiilor impuse presei, precum şiadoptarea legislaţiei care ar putea deschide mediul politic.

Mizele din zonă

Liderii ţărilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) au decis la summitul Asiei de Est să ofere Myanmarului preşedinţia prin rotaţie a grupului, dând ţării izolate mult timp pe scena internaţională recunoaşterea diplomatică dorită de mult. SUA au participat la summit în calitate de observator, transmiţând un semnal puternic că va încerca să limiteze influenţa Chinei.Experţii spun că guvernul din Myanmar este dornic să construiască o relaţie mai strânsă cu Statele Unite pentru a contracara influenţa în creştere a Chinei în ţară, care a inclus un suport vast financiar al companiilor chineze. Mulţi cetăţeni se tem că societăţile chineze caută să obţină controlul asupra resurselor naturale ale ţării.Oficialii americani au minimalizat rolul Chinei în evoluţia Myanmar şi atribuie schimbarea ca o realizare a lor. Având în vedere că SUA au interesul să contrabalanseze puterea Beijingului în zona Asia-Pacific, americanii urmăresc să dobândească noi aliaţi regionali. Iar Myanmarul nu poate face excepţie. Mai multe ţări asiatice îşi dispută suveranitatea asupra Mării Chinei de Sud - bogată în resurse. China refuză constant orice intervenţie externă în problema suveranităţii, în vreme ce SUA susţin că “regiunea Asia-Pacific este absolut crucială pentru creşterea economică a SUA”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-12-18Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image