2018-12-16 12:35


Nava Ștefan cel Mare, în misiune Frontex. 119 imigranți salvați de români pe Mediterana

 |  20:13
Nava Ștefan cel Mare, în misiune Frontex. 119 imigranți salvați de români pe Mediterana

Nava Ștefan cel Mare a Poliției de Frontieră Române, aflată în misiune în Marea Mediterană, a salvat peste 100 de migranţi, între care şi 34 de copii, aflați de mai multe zile pe o barcă gonflabilă de dimensiuni relativ mici în raport cu numărul ocupanților, aflată în pericol de scufundare. Românii i-au predat pe cei salvați autorităţilor italiene în Portul Lampedusa.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră, nava "Ştefan cel Mare" se afla în misiune de patrulare în cadrul Operaţiunii Maritime Comune Triton 2015/Triton 2016, coordonată de Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operaţionale la Frontierele Externe ale statelor membre ale Uniunii Europene (FRONTEX).  Marţi, în jurul orei 18.00, a primit o solicitare de la Centrul Maritim de Coordonare (MRCC Rome) pentru a salva peste 100 de persoane aflate pe o ambarcaţiune gonflabilă, în pericol de scufundare în Marea Mediterană.

Seara, în jurul orei 22, nava românească a localizat barca gonflabilă și a constatat că este supraaglomerată cu cei peste 100 de refugiați și se află în „risc iminent de a se scufunda”. Decizia a fost de a prelua la bord pasagerii ambarcațiunii. Au fost salvate 119 persoane, între care 34 de copii, restul numai bărbați. Toți prezentu semne de deshidratare și hipotermie.

„…personalul Poliţiei de Frontieră Române le-a acordat asistenţă şi primul ajutor”, se precizează în comunicat.

S-a aflat că imigranții provin din țări africane: Gambia, Senegal, Guineea Bissau, Liberia, Camerun, Sierra Leone şi Mali şi că intenţionau să ajungă în Spaţiul Schengen.

Cei salvați au fost predați la Lampedusa

Nava Poliţiei de Frontieră a ajuns, miercuri, în jurul orei 17.00 (ora Italiei), în apropierea Portului Lampedusa, unde imigranţii au fost preluaţi de ambarcaţiunile autorităţilor italiene.

”Pe timpul îmbarcării migranţilor la bordul navei, în timpul deplasării la locul de debarcare, cât şi pe timpul debarcării (activităţi desfăşurate pe mare), nu au fost probleme, activităţile desfăşurându-se în siguranţă atât pentru migranţi, cât şi pentru echipaj”, se mai arată în comunicatul Poliţiei de Frontieră.

La finalizarea acţiunii de salvare, nava "Ştefan cel Mare" şi-a reluat misiunea în cadrul operaţiunii Frontex.

Euronews: Se întorc irakienii din Germania

Tot mai mulţi refugiaţi irakieni, nemulţumiţi de mâncare, adăposturile precare şi de ritmul lent al procesării cererilor de azil, se întorc în ţara lor, dezamăgiţi de viaţa în Germania, relatează Euronews în pagina electronică. "Soţului meu i-a plăcut ideea de a veni aici. I-a văzut pe alţii şi a vrut să-i imite", a declarat o femeie de etnie kurdă. "Am petrecut aproximativ trei luni aici. Nu am primit nimic. Mâncarea era proastă şi puţină. Ne ofereau o bucată de pâine cu brânză şi un castravete. Cum poate cineva supravieţui iernii reci cu asemenea mâncare? Copiii noştri plângeau de foame. Am cheltuit 11.000 de dolari şi ne-am întors acasă cu mâna goală", a adăugat ea.

Numărul irakienilor care se întorc în ţara lor a început să crească în ultimele luni ale anului 2015. În decembrie, 200 de irakieni s-au întors acasă.

Mulţi afirmă că se întorc în Irak cu mai puţin decât aveau când au sosit în Germania. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie le oferă asistenţă financiară celor care nu îşi pot plăti călătoria cu avionul. De asemenea, statul german plăteşte biletul de avion către Erbil, în valoare de 300 de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-28

TAGURI: nava, stefan cel mare, misiune, frontex
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...