2018-07-18 06:03


Negocieri între Putin şi Obama la Los Cabos

 |  09:33
Negocieri între Putin şi Obama la Los Cabos

Liderul rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama au purtat negocieri, luni, la Los Cabos, în Mexic, pe tema rezolvării crizei siriene, în problema Iranului, dar şi legat de divergenţele alimentate de scutul antirachetă pe care Statele Unite încearcă să îl instaleze în Europa.

Vladimir Putin a declarat că a găsit "numeroase puncte de acord" cu omologul său american cu privire la modul de a rezolva criza siriană, însă liderul rus a precizat că discuţiile pe această temă vor continua, relaţiile ruso-americane fiind umbrite de sprijinul acordat de Moscova regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.  "După părerea mea, am găsit numeroase puncte de acord asupra acestui subiect", a declarat preşedintele rus într-o conferinţă de presă comună cu Obama.

Într-un comunicat comun, cei doi lideri s-au declarat "uniţi în ideea că poporul sirian trebuie să îşi poată alege viitorul în mod independent şi democratic". "Pentru a opri vărsarea de sânge în Siria, noi chemăm la oprirea imediată a violenţei", au susţinut aceştia.

În cazul Iranului, cei doi au cerut Teheranului să-şi respecte "în totalitate" obligaţiile şi să demonstreze caracterul paşnic al programului său nuclear, în contextul în care negocierile pe această temă cu republica islamică stagnează. "Am căzut de acord că Iranul trebuie sa întreprindă eforturi serioase pentru a restabili încrederea în lume cu privire la natura exclusiv paşnică a programului său nuclear. În consecinţă, Teheranul trebuie să respecte în totalitate obligaţiile sale", se precizează în comunicatul comun.

În privinţa dezacordului asupra scutului antirachetă pe care Statele Unite încearcă să îl instaleze în Europa şi considerat de Moscova o ameninţare la adresa securităţii sale, Obama şi Putin au convenit de asemenea să caute un compromis. "În pofida unor evaluări divergente, am convenit să continuăm să căutăm soluţii la provocările în materie de scut antirachetă", potrivit sursei citate, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-01-15

TAGURI: scut_antirachetă, Vladimir _Putin, Barack_Obama, Iran, criza_siriană

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova