2018-12-15 13:30


Negocieri pentru deblocarea crizei libiene. Autorităţile regimului de la Tripoli testează ce variante sunt acceptabile pentru Occident

 |  18:21
Negocieri pentru deblocarea crizei libiene. Autorităţile regimului de la Tripoli testează ce variante sunt acceptabile pentru Occident

Trimisul lui Muammar Gaddafi în Occident testează cât dedispuse sunt guvernele să accepte unul dintre fiii liderului libian casuccesor, a declarat o sursă apropiată regimului de la Tripoli, citată de CNN. Pede altă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului libian a declarat că regimuleste pregătit să negocieze orice formă de reformă de politică, cum ar fialegeri sau un referendum, dar respinge o plecare a colonelului Muammar Gaddafide la putere.

Regimul libian propune ca Saif al-Islam Gaddafi, învârstă de 38 de ani, să îi urmeze tatălui său şi să ajute la implementarea dereforme rapide, a precizat sursa. Considerat la un moment dat un reformator în Guvernulde la Tripoli, Saif s-a dovedit unul dintre cei mai vizibili apărători aitătălui său de la izbucnirea reformelor. Pentru a evitainstabilitatea, tranziţia trebuie să "fie un transfer treptat alputerii", a explicat oficialul. El a subliniat şi necesitatea de a negociao "soluţionare respectuoasă", astfel încât Muammar Gaddafi să nu parăforţat să demisioneze. De amintit că viceministrul deexterne Abdelati Obeidi s-a întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, cupremierul elen Giorgios Papandreou şi apoi a mers în Turcia, pentru a continuadiscuţiile.

Între timp, administraţia Obama a ridicat sancţiunilefinanciare vizându-l pe fostul ministru libian de externe Moussa Koussa, care afugit săptămâna trecută în Marea Britanie, şi a anunţat că speră că aceastămăsură va încuraja şi alţi înalţi oficiali să abandoneze regimul Gaddafi. Autorităţilebritanice cred că Moussa ar putea oferi informaţii noi în legătură cu atentatulîn care şi-au pierdut viaţa 279 de persoane, printre care 189 de americani, darşi detalii care s-ar putea dovedi de nepreţuit pentru a-l îndepărta de laputere pe colonelul Muammar Gaddafi. Potrivit unuia dintre fiii lideruluilibian, Moussa este supus la presiuni de către autorităţile britanice pentru aformula acuzaţii la adresa guvernului lui Muammar Gaddafi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-05-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...