2017-01-19 19:13

EXTERNE


Neparticiparea României la summitul de la Varşovia nu va fi bine primită la Washington

 |  16:00
Neparticiparea României la summitul de la Varşovia nu va fi bine primită la Washington
Absenţa României lasummitul Europei Centrale şi de Est de la Varşovia nu va fi primită bine laWashington, date fiind legăturile strânse în materie de securitate dintre celedouă ţări, comentează New York Times într-un articol care arată că deciziapreşedintelui sârb de a boicota reuniunea este o greşeală. România,Serbia şi Slovacia au fost cele trei ţări care au "boicotat” summitul.

Arestarealui Ratko Mladic, ar fi un moment prielnic să aducă Serbia în luminareflectoarelor pe scena intrenaţională, în prezenţa preşedintelui americanBarack Obama care participă la summit, dar preşedintele sârb Tadici a decis sărămână la Belgrad din cauza invitării la reuniune a preşedintelui din Kosovo,Atifete Jahjaga, scrie cotidianul. "Este o greşeală diplomaticăsă-iîntorci spatele preşedintelui Obama refuzând să mergi în Poloniapentru a saluta Statele Unite", a declarat Denis MacShane, parlamentarbritanic şi expert în afaceri europene.La fel a procedat şi preşedintele Traian Băsescu, aminteşte New York Times.Potrivit autoarei, decizia nu va pica bine la Wasihington, cu atât mai mult cucât relaţiile bilaterale în domeniul securităţii sunt foarte strânse, amintindde faptul că SUA şi România au căzut deacord în privinţa locului de amplasare a interceptorilor antirachetă, a cărordesfăşurare este aşteptată până în 2015. Aproape 200 de americani vor ajuta laoperarea sistemului.

Summitul începe vineri dimineaţa şi va fionorat de prezenţa preşedinţilor Germaniei, Austriei, Italiei, Cehiei etc.Reuniunea se va încheiea cu un dineu la care Obama va fi oaspete de onoare.Preşedintele american va ţine un discurs în care va reafirma angajamentulStatelor Unite faţă de regiunea Europei Centrale şi de Est.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image