2019-03-20 12:12


Noua balanţă de putere. Kissinger: „China reprezintă marea provocare pentru SUA”

 |  17:56
Noua balanţă de putere. Kissinger: „China reprezintă marea provocare pentru SUA”

China reprezintă o mareprovocare pentru SUA având în vedere că este o forţă în creştere atât politic,cât şi economic, la care se adaugă şi faptul că este o naţiune comunistă, aafirmat fostul secretar de stat pentru politică externă Henry Kissinger încadrul unei emsiuni la postul CNN.

Kissinger, personalitate controversată a cărei părereeste încă solicitată de mulţi lideri din lume, a efectuat acum 40 de ani ovizită secretă în China care a deschis calea spre normalizarea relaţiilordintre SUA şi China comunistă, fiind în acea perioada consilierul preşedinteluiRichard Nixon. Rezultatul a fost formarea unei alianţe strategice tacite antisovieticeîntre China şi Statele Unite. În timp cediplomaţia lui Kissinger a dus la schimburi economice şi culturale dintre celedouă părţi şi înfiinţarea de birouri de legătură în capitalele Chinei şi SUA,normalizarea a durat ceva mai mult deoarece Statele Unite au continuat sărecunoască guvernul din Taiwan. Recent, Kissinger a publicat o carte desprepolitica internă şi externă a Chinei, dar şi despre rolul acesteia în politicainternaţională.

În cadrul emisiunii de la CNN, Kissinger a spus că nimeninu se aştepta ca statul chinez să devină competitorul direct al SUA din punctde vedere economic şi tehnologic. „Ar fi fost de neconceput. Nimeni nu a avut o astfel de percepţie sauaşteptare”, a declarat el. Întrebat dacă se aşteaptă la schimbăriîn politica externă a statului comunist şi despre relaţiile dintre cele douăputeri mondiale, fostul consilier a răspuns că Beijingul simte că are mai multăforţă în mâinile sale, având percepţia schimbării balanţei de putere în lume dincauza crizei economice mondiale. „SUA au fost o putere dominantă în ultimii 50de ani, China a fost o forţă dominantă în 1.800 de ani din ultimii 2.000. Înnoua ordine mondială, SUA nu reprezintă nici forţă dominantă, dar nici nu selasă dominate, totuşi suntem cel mai puternic stat din lume. Principalaprovocare este faptul că, în termeni de putere, China este cel mai apropiatstat, cu o istorie şi cultură bogată, dar şi cu un potenţial de dezvoltareextraordinar. Este un adevărat test pentru noi, iar un nou război rece nu va fisoluţia, doar va amâna unele procese.”

Întrebat dacă este reticent în a critica China cu privirela respectarea drepturilor omului, Kissinger a subliniat că este adeptul căiidiplomatice în astfel de chestiuni, astfel încât să nu existe învingător sauînvins. „Nu sunt reticent.Am insistat asupra preferinţei mele pentru democraţie şi respingereainstituţiilor autocratice şi dictatoriale. Şi credem că suntem într-o poziţiemai bună pentru realizarea acestor obiective prin utilizarea influenţei astfelîncât să nu existe nici un învingător demonstrat sau învins”.

De asemenea, fostul secretar de stat s-a referit şi lapolitica dusă de Barack Obama. Conform acestuia, Obama este pe calea ceacorectă în ceea ce priveşte relaţiile cu China şi poziţia SUA în sistemul derelaţii internaţionale. Potrivit acestuia, Obama este „kissingerian”. „Impresia mea este că Obama ardori să creadă că puteţi domina lumea prin puterea ideilor şi că numai ideilevor domina lumea”, a încheiat Kissinger.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...