2017-01-22 10:12

EXTERNE


Obama face o mutare care l-ar putea avantaja. Fostul şef al CIA a ajuns căpetenie la Pentagon

 |  17:27
Obama face o mutare care l-ar putea avantaja. Fostul şef al CIA a ajuns căpetenie la Pentagon

Nominalizarea democratului Leon Panetta, în vârstă de 72de ani, la conducerea Pentagonului a fost confirmată de Senat, unde succeselesale ca director al CIA au fost salutate atât de republicani, cât şi dedemocraţi. Cu 100 devoturi din 100, o unanimitate rară, senatorii au lăudat mai ales rolul său înumrărirea şi eliminrea lui Bin Laden.

Ca director al CIA din februarie 2009, Panetta a fost „intim”implicat în cele mai presante probleme de securitate naţională, dar provocăriimportante îl aşteaptă în noua poziţie, mai ales în legătură cu operaţiuniledin Afganistan şi Libia, plus lupta cu un mediu fiscal extrem de provocator, în plină dezbatere în Congres cu privire la reduceri bugetare, datoriarecord şi deficitul american.

Preşedintele Barack Obama a anunţat la sfârşitul luiaprilie nominalizarea lui Panetta. Noul şef de la Pentagon s-a pronunţat pentruo retragere „semnificativă” din Afganistan în iulie, spre deosebire de predecesorulsău, Robert Gates, favorabil mai degrabă unei retrageri „modeste” de 3.000 pânăla 5.000 de militari. Confirmarea lui Panetta intrevine în condiţiile în care Obamaurmează să anunţe planul său pentru primele retrageri ale trupelor americane.Acest plan ar urma să se refere la 10.000 de persoane, în două etape, înaintede sfârşitul anului, potrivit unui oficial american care s-a exprimat marţi subacoperirea anonimatului. Îi va reveni deci lui Panetta misiunea de a gestionaaceste retrageri, precum şi restul operaţiunilor în Afganistan. Statele Unitedispun în prezent de 99.000 de militari în Afganistan, alături de 47.000 desoldaţi ai NATO, potrivit Pentagonului. Administraţia prevede transferul deresponsabilitate privind securitatea pe teren către Guvernul afgan în 2014. Panettava trebui, de asemenea, să gestioneze intervenţia militară americană în Libia,începută în martie. Potrivit Washingtonului, Statele Unite nu au decât un rol de„susţinere” pe lângă NATO în bombardamente şi alte operaţiuni de informaţii. Panetta se va confrunta şi cu congresmenii supăraţi că Obama nua consultat Congresul înainte de declanşarea operaţiunilor. Şaseamericani din zece se opun operaţiunii din Libia, potrivit unui sondaj.

Leon Panetta, expert în buget, pare a fi o mutareinspirată a administraţiei de la Washington, pe fondul nemulţumirii din ce înce mai mari pe scena politică faţă de costul angajamentelor militare ale luiBarack Obama.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SILVIU CRAESCU
23 Iun 2011

VOCEA AMERICII, NU E VOCEA ROMANIEI! SUA SE COMPORTA CA O FORTA DE OCUPATIE! ROMANIA NU POATE TOLERA AMESTECUL AMERICAN, IN TREBURILE INTERNE DE STAT ! MARK HENRY GITENSTEIN - Trebuie declarat "Persona non grata" în Romania!

Adauga un comentariu

Random image