2017-01-20 15:54

EXTERNE


Obama îl pune pe tuşă pe şeful Trezoreriei pentru a câştiga capital electoral

 |  16:25
Obama îl pune pe tuşă pe şeful Trezoreriei pentru a câştiga capital electoral

Secretarulgeneral al Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, ar putea renunţa lafuncţie până la sfârşitul anului, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.Decizia şefului Trezoreriei SUA nu va fi anunţată însă până la finalizareanegocierilor privind extinderea plafonului maximal al datoriei publice.

Timothy Geithner este ultimul membrual echipei iniţiale desemnate să se ocupe de problemele economice de cătrepreşedintele Barack Obama. Secretarul general al Trezoreriei s-a confruntat demai multe ori cu cereri de demisie ca urmare a deciziilor controversate pe carele-a luat în timpul mandatului.

Unul dintre cele mai controversateepisoade din mandatul lui Geithner îl constituie plata unor compensaţii învaloare de peste 60 de miliarde $ din fonduri guvernamentale pentru amortizareaunor contracte deţinute de mai multe bănci comerciale garantate de American InternationalGroup (AIG). Criticii lui Geithner au atras atenţia că băncile au primit sumede bani mult mai mari decât cota de piaţă a contractelor încheiate. Unul dintrebeneficiari este New York Federal Reserve Bank, care a negociat termenii dealocare a fondurilor în timp ce preşedintele acesteia era chiar Geithner.

O eventuală demisie a şefuluiTrezoreriei americane înseamnă şi o reaşezare a echipei cu care preşedinteleBarack Obama va ataca o nouă candidatură la alegerile prezidenţiale din 2012.Problemele economice ale Statelor Unite vor constitui în mod cert un aspectimportant al viitoarei campanii prezidenţiale, astfel că demisia lui Geithnerpoate fi văzută ca un nou început pentru analişti.

Un alt motiv care îi determină peanalişti să ia în considerare o demisie a lui Geithner până la sfârşitul anuluieste faptul că, odată finalizate cu succes negocierile privind datoria publicăa Statelor Unite, s-ar da astfel un semnal pozitiv pentru o relansare economicăa ţării. Menţinerea în funcţie a şefului Trezoreriei ar putea fi interpretatăde burse drept o ameninţare privind o serie de dificultăţi care nu sunt făcutepublice.

Gennadyi Goldberg, expert înimpozitarea fixă, a declarat că plecarea lui Geithner „ar putea aduce un pic denesiguranţă”. „Depinde însă cine va fi înlocuitorul său. Dacă este cinevaagreat de Wall Street, atunci poate vor realiza că unul dintre oamenii lor esteîntr-o poziţie înaltă şi atunci vor fi mulţumiţi de asta. Pe de altă parte,problema datoriei publice este cea mai fierbinte la ora actuală. Presupun ca,odată rezolvată, situaţia economică nu va mai fi atât de critică pe cât este înmomentul de faţă”, a mai declarat Goldberg.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-10-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image