2017-01-23 18:59


Obama povesteşte despre cele 40 de minute ale operaţiunii Geronimo, cele mai lungi din viaţa - VIDEO

 |  09:02
Obama povesteşte despre cele 40 de minute ale operaţiunii Geronimo, cele mai lungi din viaţa - VIDEO
Preşedintele american, BarackObama, care a urmărit în direct,de la Casa Albă, operaţiunea de comando în cursul căreia a fost ucis Osama benLaden, cu numele de cod Geronimo, a descris duminică acest moment ca fiind"cele 40 de minute cele mai lungi din viaţa sa", relatează AFP.

"Acelea au fost cele 40 deminute cela mailungi din viaţa mea, cu excepţia, probabil, a meningitei de care a suferitSasha când avea trei luni şi când aşteptam medicul să îmi spună că estebine", a declarat Obama, referindu-se la fiica sa, într-un interviuacordat postului de televiziune CBS.

Subliniind că un eşec al unei astfel de operaţiunidesfăşurate într-o ţară aliată fără informarea autorităţilor acesteia ar fiputut avea "consecinţe semnificative", preşedintele arecunoscut că s-a gândit la două eşecuri majore ale forţelor americane: în Iranîn 1980, când preşedintele Jimmy Carter a lansat o operaţiune pentru eliberareaostaticilor reţinuţi în ambasada americană, şi în Somalia în 1993, când două elicoptereamericane Black Hawk au fost doborâte la Mogadishu şi cadavrele militariloramericani au fost târâte pe străzi în faţa camerelor.

"Da, absolut. Cu o zi înainte (de operaţiune), măgândeam la acest lucru", a declarat el.

Cuatât maimult cu cât în momentul respectiv nu exista nicio dovadă directă privindprezenţa lui Osama ben Laden în oraşul în care a fost ucis. "La sfârşitulzilei, era tot 55-45. Nu puteam spune cu certitudine că ben Laden eraacolo".

Preşedintelea declarat că a luat decizia finală joi, raidul fiind desfăşurat duminică, oraStatelor Unite. Între timp, el şi-a respectat activităţile obişnuite, păstrândcel maimare secret cu privire la pregătirea raidului.

"Foarte puţine persoane de la Casa Albă ştiau.Marea majoritate a principalilor mei consilieri nu ştiau", a afirmat el,dând asigurări că acesta lucru îl "apăsa".

El a urmărit cele 40 de minute ale operaţiunii în direct,după care a auzit numele "Geronimo".

"Au spus Geronimo a fost ucis. Iar Geronimo eranumele de cod pentru ben Laden", a adăugat preşedintele american.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-08-30Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image