2018-11-20 19:48


Avertisment fără precedent la adresa Vaticanului. ONU cere Sfântului Scaun justificări pentru abuzurile sexuale asupra copiilor

 |  20:05
Avertisment fără precedent la adresa Vaticanului. ONU cere Sfântului Scaun justificări pentru abuzurile sexuale asupra copiilor

Naţiunile Unite cer Vaticanului justificări despre abuzuri sexuale şi violenţe comise asupra copiilor. Biserica Catolică, care este observator permanent la ONU, este somată pentru prima dată de către organizaţia cu sediul la New York să explice cazurile în care minorii au fost victime, mai ales că Papa Francisc a vorbit în public, în premieră, despre problema pedofiliei şi agresiunile comise de unii dintre membrii clerului, timp de decenii, zecilor de mii de copii.

Sfântul Scaun trebuie să răspundă în mod regulat cu privire la acţiunea sa în faţa experţilor Naţiunile Unite, ca de altfel toate statele care au semnat Convenţia ONU privind Drepturile Copilului, scrie Mediafax. Experţii ONU au publicat luni o listă cu întrebări, cărora Vaticanul urmează să le răspundă, "eventual" până la 1 noiembrie. Ulterior, în ianuarie 2014, la Geneva, liderii Bisericii Catolice vor fi audiaţi de către ONU.

Întâia dată, Vaticanului îi sunt adresate întrebări detaliate despre acest subiect, a anunţat miercuri o purtătoare de cuvânt a Comitetului pentru Drepturile Copilului. Conform listei de întrebări elaborate de către Comitetul pentru Drepturile Copilului, Vaticanul este invitat, "ţinând cont de faptul că Sfântul Scaun a recunoscut cazuri de violenţe sexuale împotriva copiilor, comise de către membri ai clerului, fraţi şi surori în numeroase ţări", să ofere "informaţii detaliate despre toate cazurile".

Experţii internaţionali vor să ştie care sunt măsurile adoptate de Biserică în vederea pedepsirii celor găsiţi vinovaţi, dar şi ce a făcut Vaticanul pentru ca vreun membru al clerului acuzat de pedofilie să nu poată intra în contact cu copii şi care sunt măsurile adoptate pentru susţinerea victimelor. În plus, ONU este interesat să afle dacă Biserica a impus tăcerea anumitor copii abuzaţi sexual şi care sunt măsurile adoptate în vederea condamnării şi prevenirii aplicării unor pedepse corporale în anumite instituţii şcolare catolice, dar şi progresele înregistrate în vederea evitării unei educaţii discriminatorii pe bază de sex în instituţiile catolice.

Sfântul Scaun este întrebat dacă efectuează o anchetă asupra unor acuzaţii de aplicare a torturii şi altor tratamente degradante în Irlanda, în perioada 1922-1996, unor mii de tinere şi femei, exploatate în spălătorii administrate de către membri ai clerului catolic. Pensionarele, cunoscute sub numele de "Magdalene Sisters", erau fete însărcinate în afara căsătoriei sau care prezentau un comportament considerat imoral în această ţară cu o puternică tradiţie catolică. Tinerele erau despărţite de bebeluşi după ce năşteau.

Recent, mai multe ţări, inclusiv Belgia, Austria, Germania sau Statele Unite au fost afectate de scandaluri enorme de pedofilie în cadrul Bisericii. Papa Francisc a cerut în aprilie să se acţioneze "cu hotărâre" împotriva abuzurilor sexuale comise de membri ai clerului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-10

TAGURI: Vatican, ONU, abuzuri sexuale, abuzuri, sexuale, copii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...