2017-01-17 07:07

EXTERNE


Operaţiunea “uciderea lui Bin Laden”. Traseul care a condus CIA la locaţia celui mai căutat om din lume

 |  18:45
Operaţiunea “uciderea lui Bin Laden”. Traseul care a condus CIA la locaţia celui mai căutat om din lume

Osama bin Laden afost împuşcat în cap într-o operaţiune a unui comando american în Pakistan,autorizată de preşedintele SUA, dar fără înştiinţarea autorităţilor de laIslamabad. Anunţul a fost făcut de Barack Obama, dar informaţiile despremoartea celui mai căutat om din lume au apărut înainte de anunţul oficial alpreşedintelui american, de la diverse surse din Pentagon şi Casa Albă, potrivitNew York Times.

Speculaţiilenu au apărut imediat la televizor, ci abia după un mesaj pe Twitter al luiKeith Urbahn, şeful staffului fostului secretar al apărării, Donald Rumsfeld."O persoană reputabilă mi-a spus că l-au omorât pe Bin Laden. Nu ştiu dacăeste adevărat, dar să sperăm că este", a scris pe Twitter. În câtevaminute, surse anonime din Pentagon şi din Casa Albă au început să le spunăreporterilor aceleaşi informaţii, iar televiziunile au prezentat marea ştire.

Traseul care a condus CIA la Osama bin Laden a început cuunul dintre curierii săi cei mai apropiaţi care a atras atenţia serviciiloramericane. CIA a avut nevoie de ani buni pentru a afla numele acestuia şi apoi casaunde s-a refugiat Bin Laden. Dar a durat doar 40 minute pentru forţele specialeamericane să-i omoare atât pe curier, cât şi peBin Laden. Oficialiide la Casa Albă nu au dezvăluit numele său reporterilor în noaptea de duminică.Contrar speculaţiilor repetate din ultimii zece ani, potrivit cărora Bin Laden s-arascunde în zonele tribale din Pakistan sau chiar peste graniţă, în Afganistan,liderul al-Qaida a fost găsit într-o suburbie bogată din capitala pakistaneză,Islamabad. Deţinuţi ai serviciilor secrete americane îl identificaserăpe curier ca fiind una dintre puţinele persoane în care Bin Laden aveaîncredere şi abia în urmă cu doi ani au aflat în ce regiuni ale Pakistanuluiacţiona, împreună cu fratele său. În august 2010, CIA a descoperit undelocuiau cei doi fraţi, în reşedinţa dela Abbottabad, unde a şi fost ucis duminică Bin Laden. O reşedinţă aparte, deaproape opt ori mai mare decât celelalte reşedinţe din cartier şi protejată deziduri înalte de până la 5,5 metri, cu sârmă ghimpată şi cu ziduri interioarede protecţie. Un alt detaliu care a convins CIA căreşedinţa este una specială era faptul că nu avea telefon şi nici internet, iaraverea celor doi fraţi nu le-ar fi permis o asemenea construcţie. Serviciileamericane au identificat că o a treia familie, a cărei mărime corespundea celeia lui Bin Laden, locuia în reşedinţă, iar urmarea a devenit cunoscută.

SUA nu au informat Pakistanul despre operaţiune

StateleUnite nu au avertizat autorităţile pakistaneze în legătură cu operaţiuneaîmpotriva lui Osama bin Laden şi justifică încălcarea suveranităţii pakistanezeprin "obligaţia legală şi morală de a acţiona", a afirmat un oficialdin cadrul administraţiei americane. Washingtonul şi Islamabadul întreţinrelaţii tensionate, chiar dacăPakistanul este oficial un aliat în lupta împotriva terorismului.Statele Unite suspectează unele grupuri puternice ale serviciilor secretepakistaneze de toleranţă faţă de mişcările radicale, între care talibanii dinAfganistan. Astfel, americanii nu auinformat serviciile pakistaneze de informaţii despre localizarea lideruluial-Qaida, Osama bin Laden, decât după atac, de teamă că ISI ar putea avertizaorganizaţia teroristă, potrivit BBC. Un analistpakistanez de la centrul de reflecţie Chatham House, de la Londra, a acuzatstatul pakistanez că l-a ajutat pe Osama bin Laden. "Mulţi oamenidin lume vor descoperi că cele mai grave suspiciuni ale lor au fost confirmate- a existat, de la început, o complicitate din partea statului pakistanez înajutarea lui Osama bin Laden", a declarat Farzana Shaikh. "Faptul cănu a fost găsit într-o cuşcă, ci chiar în centrul academiei care, din multepuncte de vedere, reprezintă instituţia militară, pune, bineînţeles, într-opoziţie foarte delicată atât conducerea politică pakistaneză, cât şi armata saatotputernică, dominată", a subliniat ea. Cu toate acestea, preşedinteleamerican Barack Obama a declarat că "o cooperare cu Pakistanul în domeniulcontraterorismului ne-a ajutat să îl găsim pe Bin Laden şi baza unde seascundea".

Proprietateaundes-ar fi ascunsBin Ladense află la circa 700 de metri deAcademia militară pakistaneză, un centru de elită pentru pregătirea cadrelordin armată, ceea ce înseamnă că în zonă există în permanenţă o prezenţămilitară şi puncte de control.

Obama l-a terminat pe Osama. Pretendenţiila conducerea reţelei al-Qaida

Reţeauaal-Qaida, înfiinţată de Osama bin Laden în 1988, încă are numeroşi lideri care îşipot asuma principalul post de conducere, comentează AFP, prezentând listamilitanţilor de rang înalt aflaţi în libertate. Al-Qaidava trebui să-şi aleagă un nou lider, după uciderea lui Osama bin Laden de cătreforţele americane, iar în prezent cinci membri ai reţelei teroriste suntconsideraţi printre posibilii înlocuitori la conducerea organizaţiei. Un oficial american sugerează căal-Zawahiri va prelua conducerea reţelei

Numărul2 din al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, probabil îi va urma lui Bin Laden laconducerea reţelei, dar medicul egiptean nu are carisma necesară şi nu esteatât de respectat în cadrul organizaţiei, a declarat un oficial american. “Bin Laden a fost comandantul al-Qaida în cei 22 de ani de istorie aireţelei şi a fost responsabil pentru atracţia exercitată de reţea asuprajihadiştilor şi pentru concentrarea sa pe America drept ţintă", a explicatoficialul. Al-Zawahiris-a alăturat reţelei la sfârşitul anilor '90 şi se pare că se ascunde înPakistan. El a scăpat din mai multe raiduri efectuate de forţele americane înultimii ani. Zawahiri se află pe lista SUA a celor mai căutaţi terorişti şi afost inculpat de americani pentru bombardarea a două ambasade americane dinAfrica în 1998. Pentru prinderea sa este anunţată o recompensă de 25demilioane de dolari. În vârstă de 59 de ani, egipteanul Aymanal-Zawahiri a fost numit în aprilie 2009 comandant militar al al-Qaida, fiind,totodată, considerat liderul operaţional şi strategic al organizaţiei, în timpce Osama bin Laden s-a impus drept figura ideologică a reţelei teroriste. Deprofesie medic chirurg, al-Zawahiri este, de asemenea, nepotul imamului uneiadintre cele mai importante moschei din Egipt. El şi-a dedicat însă viaţateologiei islamice, istoriei şi jihadului. Biograful lui Osama bin Laden l-adescris drept "adevăratul creier" al al-Qaida.

Pelista posibilă se mai află:

- Saifal-Adel. Egiptean, fost membru al Jihadului Islamic, în vârstăde 50 de ani, este liderul aripii militare a al-Qaida. Inculpat pentrupresupusa participare la atentatele care au vizat ambasadele americane dinNairobi şi Dar es Salaam (1998), pe numele lui este o recompensă de cincimilioane de dolari.

-Anwar al-Aulaqi,un imam radical în vârstă de 39 de ani, care are dublă cetăţenie - yemenită şiamericană -, nu face parte oficial din reţeaua al-Qaida, dar susţine ideile acesteiaşi lansează apeluri la jihad pe internet. În decembrie, secretarul american alJustiţiei, Eric Holder, a declarat că acesta reprezintă o ameninţare la fel demare ca şi Osama bin Laden. Suspectul s-ar afla într-o provincie din Yemen.

-Fasul Abdullah Mohamed- originar din Insulele Comore, se află la conducerea organizaţiei al-Qaida dinAfrica de Est, fiind suspectat de implicare în comiterea atentatelor din Kenyaşi Tanzania.

-Adam Yahiye Gadahn- un cetăţean american în vârstă de 32 de ani convertit la islam, pledează pe internetpentru atacuri antiamericane. Este dat în urmărire de Statele Unite pentruimplicare în acte teroriste comise de al-Qaida, pe numele său fiind orecompensă de un milion de dolari.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-06-12

Mai multe imagini:
Operaţiunea “uciderea lui Bin Laden”. Traseul care a condus CIA la locaţia celui mai căutat om din lume
zoom
Operaţiunea “uciderea lui Bin Laden”. Traseul care a condus CIA la locaţia celui mai căutat om din lume
zoom
Operaţiunea “uciderea lui Bin Laden”. Traseul care a condus CIA la locaţia celui mai căutat om din lume
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image