2017-01-20 20:05

EXTERNE


Operaţiunile militare în Libia ar avea un rezultat imprevizibil

 |  19:00
Operaţiunile militare în Libia ar avea un rezultat imprevizibil

Introducerea unei zone de interdicţie aeriană înLibia ar presupune o amplă operaţiune cu scopul de a interzice avioanelormilitare libiene să reprime civilii, dar nu ar rezolva situaţia de pe teren,potrivit unor oficiali şi experţi americani.

În plan militar, ea este "extraodinar"de dificil de pus în aplicare, a avertizat militarul american cu cel mai înaltgrad, amiralul Mike Mullen. Într-o ţară mare, de patru ori mai mare decâtIrakul, operaţiunea necesită bombardiere, avioane de supraveghere aeriană detip Awacs, avioane de aprovizionare şi avioane care bruiază radarele şicomunicaţiile inamice, precum şi elicoptere şi echipe de salvare pentru arecupera eventualii piloţi doborâţi în luptă. Operaţiuneaar implica în fiecare zi între 50 şi 70 de aparate de zbor,apreciază Barry Watts, expert la Centrul de evaluare strategică şi bugetară(CSBA), un centru de analiză din Washington. Aceste avioane pot decola de peportavioane şi baze terestre. Nici un portavion nu se află în prezent în zonă,chiar dacă USS Enterprise se află în Marea Roşie şi nava franceză Charles de Gaulletocmai a ajuns la Toulon. "Cea mai mare problemă riscă să fie găsirea debaze aeriene situate destul de aproape pentru a putea opera", explicăBarry Watts. Italia este ţara membrăNATO cea mai apropiată, dar utilizarea bazelor italiene presupune acordulRomei.

Potrivitcolonelului David Lapan, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, planificatoriiDepartamentului american al Apărării evaluează în prezent numărul de aeronavenecesare şi resursele maritime şi terestre pentru a putea introduce zona deinterdicţie dacă preşedintele Obama decide luarea acestei măsuri. Dacă operaţiunea ar fi ordonată, ea ar începe printr-un "atac asupraLibiei pentru a distruge sistemele de apărare antiaeriană", a avertizatsecretarul american al Apărării, Robert Gates. Libia ar dispunede aproximativ o sută de rachete antiaeriene SA-2, produse în anii '50, şiaproximativ 70 de rachete SA-6, mai recente, se arată pe site-ul specializatGlobalsecurity.org. Potrivit lui Anthony Cordesman, expert la Centrul pentrustudii internaţionale şi strategice (CSIS), superioritatea aeriană a aliaţilorar trebui să fie suficientă pentru a opri o intervenţie a aviaţiei libiene. Darpotrivit lui Cordesman, acest lucru nu ar împiedica elicopterele de ataclibiene, mai dificil de reperat, să vizeze populaţia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-18Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image