2018-11-16 11:50


Opozantul rus Aleksei Navalnîi, înlăturat în stil stalinist

 |  19:22
Opozantul rus Aleksei Navalnîi, înlăturat în stil stalinist

Principalul opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat joi în sala unui tribunal din Kirov, la circa 900 de kilometri est de capitala rusă, fiind condamnat la cinci ani de închisoare într-o tabără de muncă. Acuzat de deturnare de fonduri, Navalnîi cataloghează ca 'absurde' acuzaţiile împotriva sa.

Incidentul a declanşat reacţii dure din partea fostului preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, dar şi din partea Bruxelles-ului care a avertizat asupra încălcării drepturilor omului.

Fără justiţie independentă

Arestarea şi încătuşarea lui Navalnîi în sala de judecată l-a determinat pe fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov să denunţe o folosire "inacceptabilă" a justiţiei împotriva unui adversar politic, scrie Mediafax. "Utilizarea justiţiei în lupta împotriva adversarilor politici este inacceptabilă", a avertizat Gorbaciov subliniind că toată afacerea "confirmă, din nefericire, că nu avem o justiţie independentă". În plus, Bruxelles şi-a exprimat joi "îngrijorarea", apreciind că aceasta relevă "probleme grave" privind situaţia drepturilor omului în Rusia. Comisarul european Catherine Ashton "este îngrijorată de hotărârea judecătorească" şi şi-a exprimat speranţa ca această condamnare să fie "revizuită în cadrul unei proceduri în apel", potrivit unui purtător de cuvânt al Înaltului Reprezentant UE pentru Politică Externă. De asemenea, inculpat în acelaşi dosar, omul de afaceri Piotr Ofiţerov, a fost condamnat la patru ani de detenţie. 'Acuzaţiile prezentate împotriva celor doi nu au fost dovedite într-o manieră adecvată de-a lungul procesului', a adăugat reprezentantul UE.

Acuzat de act criminal

Magistratul Serghei Blinov l-a condamnat pe Navalnîi la "cinci ani de închisoare", ţinând cont de "gravitatea infracţiunii" penale şi "pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru societate". "Tribunalul a stabilit că Navalnîi a organizat acest act criminal şi a condus punerea în aplicare a acestei deturnări la scară mare", a subliniat Blinov. Navalnîi, în vârstă de 37 de ani, este acuzat că a organizat în 2009 deturnarea a aproximativ 400.000 de euro în detrimentul exploatării forestiere Kirovles, în perioada când era consultant al guvernatorului liberal al regiunii, faptă pentru care riscă şase ani de închisoare. Navalnîi susţine că suma a fost achitată aproape integral întreprinderii respective, iar restul a reprezentat costurile plătite societăţii, fără vreo legătură cu el, care s-a ocupat de tranzacţii. 

Aşteptări sumbre

"«El a organizat». Deci nu va avea loc o scenă frumoasă de achitare", a anticipat opozantul pe contul său de Twitter. Ofiţerov şi Navalnîi şi-au îmbrăţişat soţiile prezente în sala de tribunal, iar apropiaţii lor au solicitat instanţei să le poată lua bunurile personale. 'Nu vă lăsaţi manipulaţi, nu rămâneţi inactivi', a adăugat opozantul într-un alt mesaj postat pe reţele de socializare, înainte de a fi încătuşat, scrie Agerpres. Procesul lui Navalnîi a început de la 17 aprilie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-18

TAGURI: Aleksei, Navalnîi, opozant
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...