2018-12-17 02:31


Pakistanul a cerut SUA reducerea numărului agenţilor CIA din teritoriul său

 |  18:37
Pakistanul a cerut SUA reducerea numărului agenţilor CIA din teritoriul său

Pe fondul escaladăriisentimentelor antiamericane, Pakistanul a cerut SUA să-şi reducă numărulagenţilor CIA din această ţară şi să limiteze raidurile dronelor de-a lungulgraniţei afgane, potrivit presei americane. Declaraţiile oficialilor SUA vin în contextul în care şefii spionajuluiamerican şi pakistanez s-au întâlnit la sediul CIA din Virginia.

Relaţiiledintre cele două ţări sunt tensionate, din cauza unui conflict legat de cazulunui contractor CIA, RaymondDavis, care a ucis două persoane în Lahore, la începutul acestuian. Luna trecută, acesta a fost achitat, după ce rudele victimelor l-au iertatîn instanţă şi au primit despăgubiri băneşti. Acest caz a provocat sentimenteantiamericane în Pakistan şi a dus la demonstraţii furioase, mai ales după ces-a aflat că agentul Davis lucra pentru CIA.

PotrivitNew York Times, 335 de ofiţeri CIA, contractori şi personal pentru operaţiunispeciale au fost solicitaţi să plece din Pakistan.Islamabadul vrea, de asemenea, eliminarea contractorilorCIA implicaţi în misiuni, despre a cărorprezenţă autorităţile pakistaneze nu au fost informaţi. Oficialiiau estimat că este vorba despre o reducere de 25-40% a personalului CIA dinPakistan. Reducereaoperaţiunilor CIA pare să fi fost solicitate de către şeful armatei dinPakistan, Gen Ashfaq Kayani. Islamabadul mai vrea şi restricţiiînraidurile dronelor americane, în nord-vest, potrivit NYT. Aceste raiduri s-auintensificatîn regiune de când Barack Obama a devenit preşedinte. Anultrecut au fost efectuate peste 100 de raiduri.

Luni,preşedintele pakistanez, Asif Ali Zardari, a spuspentru The Guardian cărăzboiul din Afganistandestabilizează Pakistanul. El a respins un raportal Casei Albe, care spunea că Pakistanul nu are planuri pentru combatereainsurgneţilor. Preşedintele a subliniat că politicienii americani nu înţelegsituaţia. Comentatoriiarată că interviul lui Zardari vine într-un moment când mulţi pakistanezi simtcă SUA continuă să arate cu degetul la instabilitatea ţării, în timp cecontribuie direct la ea prin acţiunile sale de-a lungul frontierei afgane.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-08-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...