2019-03-26 02:53


PANICĂ în UE după declarația lui Trump

 |  13:55
PANICĂ în UE după declarația lui Trump

Interviul acordat de Donald Trump, președintele-ales al Statelor Unite, cotidianului britanic The Times, stârnește nervozitate, agitație și chiar panică la Bruxelles, unde are loc o reuniune a Consiliului de miniștri de Externe ai celor 28 de state membre. Trump anunță ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei pentru anexarea Crimeii, condiționată nu de retrocedarea teritoriului luat cu japca de la Ucraina, ci de un acord de neproliferare nucleară. De asemenea, susține că NATO este „o structură învechită”, că Brexit-ul este „un fapt extraordinar” și prognozează dezintegrarea Uniunii Europene.

Cel mai categoric și-a exprimat dezacordul cu afirmațiile lui Trump reprezentantul diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier (foto). „Declarațiile președintelui ales Trump, care consideră NATO învechită, au fost primite cu îngrijorare”, a afirmat Steinmeier, citat de AFP, după o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și înainte de a se reuni cu omologii săi din UE pentru un consiliu la Bruxelles. 

Reuniunea dela Bruxelles, „va fi probabil influențată, dacă nu determinată, de declarația președintelui ales american, care a provocat uimire și agitație la Bruxelles, și presupun, sunt sigur că nu numai la Bruxelles”, a adăugat șeful diplomației germane, conform Agerpres.

Steinmeier consideră că afirmațiile lui Trump sunt „în contradicție cu ceea ce viitorul ministru al apărării american a declarat la audierea sa la Washington în urmă cu doar câteva zile”.

Ministrul de externe al Franței, Jean-Marc Ayrault, a apreciat că cel mai bun răspuns la afirmațiile făcute de Trump este „unitatea europenilor”. „La fel ca în cazul Brexit, trebuie să rămânem uniți, să facem front comun, să nu uităm că forța europenilor stă în unitatea lor. Aștept cu nerăbdare ca noul secretar de stat american să își preia funcția ca să ne întâlnim și să discutăm despre chestiuni importante: relația cu Rusia, chestiunea ucraineană, sancțiunile, acordul nuclear cu Iranul, acordul de la Paris”, a spus Ayrault.

Au existat și voci care încearcă să calmeze spiritele. Vicepremierul slovac Miroslav Lajcak, care deține și mandatul de șef al diplomației, a făcut un apel la răbdare. „Haideți să așteptăm data de 20 ianuarie și să judecăm administrația Trump în funcție de ce spune după ce va prelua mandatul. Nu cred că este cazul ca miniștrii de externe ai UE să speculeze pe marginea afirmațiilor făcute de persoane care încă nu au fost confirmate în funcție”, a opinat Lajcak. Și vicepremierul/ministru de Externe belgian Didier Reynders a spus că așteaptă primele contacte cu viitoarea administrație americană.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-01-16
Citeste si:
Trump intră în acțiune: SUA va ridica sancțiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeii

TAGURI: trump, nato, steinmeier, stoltenberg
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CROCODILUL FLAMAND
16 Ian 2017

UE ESTE O MAFIE KGB-ISTO FASCISTA CREATA PE MODELU L ADOLF HITLER........... ....ORI SE SCHIMBA ORI DI SPARE.................FRA NTA ITALIA GRECIA SPANIA PORTUGALIA VOR IESI IMEDI AT DACA LE CERE USA...... ......................SA VAD EU CE UE-MUE MAI RAMA NE.....AUSTRIA SI GERMANI A CU FATA LUI HITLER..... .........ANGELA SA NE SUG A MANIVELA..O SCROAFA IMP UTITA KGBISTO-FASCISTA
EU
16 Ian 2017

CROCODILUL FLAMAND, SUGI P*LA pentru ca esti flama nd duoa p*la maimutoiule.
OSTAFI
17 Ian 2017

"diplomatul " acela, la jkak, bate campii. Aleger ea lui Trump in functia d e presedinte a fost confi rmata de Senat. Pe 20 se face doar predarea valize i.
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...