2019-03-21 12:21


Papa Ioan-Paul al II-lea, prietenie cu o femeie măritată. Relaţia cu Anna-Teresa Tymieniecka, specialistă în filosofie, a început în 1973

 |  17:14
Papa Ioan-Paul al II-lea, prietenie cu o femeie măritată. Relaţia cu Anna-Teresa Tymieniecka, specialistă în filosofie, a început în 1973

Sute de scrisori găsite de jurnalişti de la BBC în Biblioteca Naţională a Poloniei dezvăluie o intensă relaţie de prietenie, care a durat peste 30 de ani, între Papa Ioan-Paul al II-lea şi Anna-Teresa Tymieniecka, o femeie căsătorită de origine poloneză.

"Corespondenţa reprezintă o descoperire extraordinară din viaţa privată a unuia dintre cei mai celebri oameni din istorie", afirmă Edward Stourton, jurnalistul de la BBC care a studiat scrisorile şi care va vorbi pe larg despre documente în cadrul emisiunii pe care o moderează la BBC, Panorama.

Potrivit ziarului Le Figaro, citat de Mediafax, peste 350 scrisori trimise de Ioan Paul al II-lea specialistei în filosofie de origine poloneză Anna-Teresa Tymieniecka au fost descoperite în Biblioteca Naţională din Polonia. Corespondenţa a fost depusă de Anna-Teresa Tymieniecka în anul 2008.

"Dragă mea Teresa, am primit ultimile tale trei scrisori. Îmi scriai că eşti tulburată, sfâşiată, dar nu am putut să găsesc nici un răspuns la aceste cuvinte", scria cel ce avea să devină Papa Ioan Paul al II-lea într-o scrisoare din 1976, în care o descria pe destinatara Anna-Teresa Tymieniecka drept "un dar de la Dumnezeu".

"Erau mai degrabă prieteni şi mai puţin amanţi", a precizat Edward Stourton , arătând că nu există în aceste scrisori nici o probă de încălcare a obligaţiei de castitate de către fostul Suveran pontif.

Corespondenţa arată "o luptă pentru a păstra ceea ce era cu certitudine o relaţie foarte intensă", a dedus Edward Stourton, jurnalistul de la BBC.

Vacanţe împreună şi vizite la Vatican

Prima scrisoare datează din anul 1973, anul întâlnirii dintre Anna-Teresa Tymieniecka şi Papa Paul al II-lea.

Prietenia dintre cei doi a început atunci când Tymieniecka l-a contactat pe cardinalul Karol Wojtyla, pe vremea aceea arhiepiscop de Cracovia, pentru a discuta o carte de filosofie pe care acesta o scrisese. În urma acestei discuţii, Anna-Teresa Tymieniecka a călătorit din Statele Unite până în Polonia pentru a discuta cu arhiepiscopul. La puţin timp după, cei doi au început să corespondeze, scrisorile revelând un ton mai degrabă formal la început al cardinalului, pentru ca, în timp, prietenia dintre cei doi să devină mai intimă, relatează BBC. Cei doi au lucrat împreună la o versiune adăugită a cărţii lui Paul al II-lea, "The Acting Person".

Anna-Teresa Tymieniecka l-a invitat în vacanţe în regiuni rurale şi la schi, l-a însoţit chiar şi într-o excursie de grup - după cum demonstrează seria de fotografii. În unele fotografii, Anna -Terasa Tymieniecka era surprinsă în timpul vizitelor făcute lui Paul al II-lea la Vatican.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-15

TAGURI: papa ioan paul, femeie maritata, anna teresa tymieniecka
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...