2019-01-16 08:02


Parcursul european al Ucrainei o ţine pe Timoşenko după gratii

 |  13:05
Parcursul european al Ucrainei o ţine pe Timoşenko după gratii

Pat Cox şi Alexander Kwasniewski, care conduc misiunea de monitorizare a Parlamentului European, se află pentru trei zile în Ucraina pentru a evalua respectarea drepturilor omului, ocazie cu care au vizitat-o pe 31 iulie, deja pentru a patra oară, pe Iulia Timoşenko la spitalul din Harkov. Fostul premier, primul funcţionar de rang înalt care a fost pedepsit pentru acţiunile sale, ar putea rămâne în închisoare, devreme ce sunt şanse reduse ca Kwasniewski să-i sară în apărare în detrimentul viitorului european al Ucrainei, după cum a explicat politologul ucrainean Dmitri Djanghirov, cu toate că decizia CEDO formulată după o plângere a lui Timoşenko, care declară ilegală arestarea ei, a intrat în vigoare.

Djanghirov îl vede pe Kwasniewski drept unul dintre principalii avocaţi ai Ucrainei în drumul acesteia spre UE. 'Kwasniewski sprijină şi promovează în fel şi chip semnarea de către Ucraina, în noiembrie, a acordului de asociere cu UE (...) De aceea, este puţin probabil ca Alexander Kwasniewski să vină cu declaraţii foarte categorice în apărarea Iuliei Timoşenko: el nu va promova cazul unei singure femei în detrimentul viitorului unei ţări întregi', a argumentat politologul, adăugând că este greu de presupus că această vizită a deputaţilor europeni este în stare să schimbe soarta 'deţinutei numărul 1' din Ucraina. De asemenea, specialistul a remarcat că, în pofida faptului că Timoşenko a fost condamnată pentru maşinaţiuni în timpul semnării acordului ruso-ucrainean în domeniul gazului, acest lucru nu s-a răsfrânt asupra relaţiilor dintre cele două ţări şi nu se va răsfrânge nici pe viitor.

Hotărârea judecătorilor Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), pe marginea plângerii formulate de Timoşenko şi care declară ilegală arestarea ei în 2011, intră în vigoare la 31 iulie. Serghei Vlasenko, avocatul fostului premier ucrainean, a declarat că 'Ucraina trebuie să o elibereze'. Totuşi, acest verdict are, după cum consideră autorităţile ucrainene, 'un caracter strict moral': statutul Iuliei Timoşenko s-a schimbat demult, acum ea nefiind doar suspectă, ci acuzată.

Şeful Institutului ucrainean pentru strategii globale, Vadim Karasev, a afirmat că Timoşenko depinde direct de cota de popularitate a partidului UDAR al lui Vitali Kliciko. Singura şansă a Iuliei Timoşenko de a ieşi într-un viitor nu atât de îndepărtat din închisoare este aceea ca, în urma creşterii popularităţii lui Kliciko, autorităţile să considere că el va putea face serioasă concurenţă lui Viktor Ianukovici în timpul alegerilor prezidenţiale din 2015, a argumentat  Karasev, care a precizat că de Timoşenko ar putea fi nevoie pentru ca aceasta să facă la rândul ei concurenţă în tabăra opoziţiei. Pe de altă parte, Timoşenko însăşi, care are o condamnare la dosar, nu mai poate candida la preşedinţie, afirmă Karasev, conform normelor legislaţiei ucrainene.

Noi dosare penale

În context, aliaţii lui Timoşenko, denunţă noi dosare penale deschise împotriva acesteia. Deputatul opozant Vladimir Ariev a declarat că Procuratura Generală verifică implicarea fostului premier în falimentul Rodovibank. Acesta susţine că 'la ora actuală anchetatorii cer extrădarea din Ungaria a fostului deputat al Blocului Iulia Timoşenko, Aleksandr Şepelev, pentru fabricarea unui nou dosar împotriva Iuliei Timoşenko'. Însă autorităţile de la Kiev afirmă că 'toate aceste declaraţiile panicarde se fac exclusiv în scopuri publicitare, iar autorii lor sunt opozanţii înşişi'. 'Nu se pregătesc niciun fel de noi anchete la adresa Iuliei Timoşenko', a replicat reprezentanta Procuraturii Generale, Margarita Velkova.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-11-13

TAGURI: Iulia, Timoşenko, Ucraina, UE, Alexander, Kwasniewski, închisoare, gratii, CEDO, dosare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...