2016-12-05 00:38

EXTERNE


Pierderea orașului Mosul va fi începutul sfârșitului Statului Islamic

 |  17:38
Pierderea orașului Mosul va fi începutul sfârșitului Statului Islamic

În vara anului 2014, Statul Islamic (pe atunci Statul Islamic al Irakului si Levantului) a preluat controlul orașului Mosul, eveniment petrecut la scurt timp de la începutul ofensivei in Irak. Iar tactica utilizată de ISIL pentru a-și atinge obiectivele a fost cea de gherilă, beneficiind însă și de participarea directă - sau cel puțin de neimplicarea deliberată - a unor triburi sunnite locale. În plus, nu a întâmpinat nici rezistență foarte serioasă din partea armatei irakiane, care a abandonat o cantitate de echipament militar în mâinile jihadiștilor - armament utilizat ulterior chiar împotriva forțelor irakiene. În prezent, însă, lucrurile s-au schimbat radical: forțele irakiene - susținute serios de americani și de alte țări occidentale - fac progrese vizibile, zilnic, în bătălia pentru metropola-cheie.

Importanța economică a orașului Mosul

Mosul este cel mai mare și mai important oraș din nordul Irakului, fiind al doilea oraș ca număr de locuitori din țară. Controlând această metropolă, gruparea jihadistă a beneficiat de un centru major de finanțare - prin taxe și impozite -, dar și de recrutare. Între timp populația orașului s-a redus cu ceva mai mult de jumătate, în principal datorită plecării populației, fie voită, fie forțată.

Orașul se află și în vecinătatea conductei petrolifere Kirkuk-Ceyhan, o conductă de peste 900 km - cea mai mare conductă petroliferă din Irak -, care trece prin sudul Turciei și se termină la Ceyhan, în Turcia, pe coasta Mării Mediterane. Este, de altfel, a doua conductă petroliferă irakiană care face legătura cu Marea Mediterană - cealaltă trecând prin Siria.

Mai mult decât atât, Mosul se află și în vecinătatea unor câmpuri petrolifere, exploatate de gruparea jihadistă pentru a-și finanța operațiunile.

Importanța logistică

Prin Mosul trec trei autostrăzi care fac legătura cu Siria, cu Turcia, cu nord-vestul Irakului și evident cu sudul și sud-estul. Rute alternative nu există, decât eventual prin deșert.

Importanța strategică

În afară de Mosul, Statul Islamic nu mai are niciun alt centru urban important în nordul Irakului pe care să-l poată fortifică și în care să exercite orice formă de control teritorial și administrativ.

O lovitură de moral

Dată fiind importanța bătăliei, nu trebuie scos din calcul nici factorul psihologic. Asta mai ales în contextul în care imaginea de invincibilitate a Statului Islamic a fost serios deteriorată de numeroasele înfrângeri pe care le-a suferit atât în Siria, cât și în Irak. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-19

TAGURI: oras, mosul, stat islamicComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Atac terorist cu peste 70 de morți lângă Bagdad Cel puțin 70 de persoane au decedat, inclusiv peste zece pelerini șiiți din Iran, în urma unui... 24 Noi 2016 | (0)
Avertisment Europol: ISIS pregătește atacuri în Europa Gruparea Statul Islamic plănuieşte noi atacuri teroriste în Europa în viitorul apropiat, a... 02 Dec 2016 | (0)