2017-01-18 22:52

EXTERNE


Pierderea orașului Mosul va fi începutul sfârșitului Statului Islamic

 |  17:38
Pierderea orașului Mosul va fi începutul sfârșitului Statului Islamic

În vara anului 2014, Statul Islamic (pe atunci Statul Islamic al Irakului si Levantului) a preluat controlul orașului Mosul, eveniment petrecut la scurt timp de la începutul ofensivei in Irak. Iar tactica utilizată de ISIL pentru a-și atinge obiectivele a fost cea de gherilă, beneficiind însă și de participarea directă - sau cel puțin de neimplicarea deliberată - a unor triburi sunnite locale. În plus, nu a întâmpinat nici rezistență foarte serioasă din partea armatei irakiane, care a abandonat o cantitate de echipament militar în mâinile jihadiștilor - armament utilizat ulterior chiar împotriva forțelor irakiene. În prezent, însă, lucrurile s-au schimbat radical: forțele irakiene - susținute serios de americani și de alte țări occidentale - fac progrese vizibile, zilnic, în bătălia pentru metropola-cheie.

Importanța economică a orașului Mosul

Mosul este cel mai mare și mai important oraș din nordul Irakului, fiind al doilea oraș ca număr de locuitori din țară. Controlând această metropolă, gruparea jihadistă a beneficiat de un centru major de finanțare - prin taxe și impozite -, dar și de recrutare. Între timp populația orașului s-a redus cu ceva mai mult de jumătate, în principal datorită plecării populației, fie voită, fie forțată.

Orașul se află și în vecinătatea conductei petrolifere Kirkuk-Ceyhan, o conductă de peste 900 km - cea mai mare conductă petroliferă din Irak -, care trece prin sudul Turciei și se termină la Ceyhan, în Turcia, pe coasta Mării Mediterane. Este, de altfel, a doua conductă petroliferă irakiană care face legătura cu Marea Mediterană - cealaltă trecând prin Siria.

Mai mult decât atât, Mosul se află și în vecinătatea unor câmpuri petrolifere, exploatate de gruparea jihadistă pentru a-și finanța operațiunile.

Importanța logistică

Prin Mosul trec trei autostrăzi care fac legătura cu Siria, cu Turcia, cu nord-vestul Irakului și evident cu sudul și sud-estul. Rute alternative nu există, decât eventual prin deșert.

Importanța strategică

În afară de Mosul, Statul Islamic nu mai are niciun alt centru urban important în nordul Irakului pe care să-l poată fortifică și în care să exercite orice formă de control teritorial și administrativ.

O lovitură de moral

Dată fiind importanța bătăliei, nu trebuie scos din calcul nici factorul psihologic. Asta mai ales în contextul în care imaginea de invincibilitate a Statului Islamic a fost serios deteriorată de numeroasele înfrângeri pe care le-a suferit atât în Siria, cât și în Irak. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-19

TAGURI: oras, mosul, stat islamicComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image