2018-11-19 13:35


Pietre pentru politicienii bulgari în prima zi de proteste violente la Sofia

 |  16:50
Pietre pentru politicienii bulgari în prima zi de proteste violente la Sofia

Mai multe persoane, inclusiv trei poliţişti, au fost rănite marţi seara în urma violenţelor declanşate lângă clădirea Parlamentului din Sofia. Mai mulţi parlamentari şi miniştri bulgari au fost eliberaţi de sub asediul mulţimii după câteva ore de confruntări. Aceştia au fost blocaţi circa nouă ore în clădirea Legislativului sub pietrele protestatarilor care contestau „oligarhia” aflată la conducerea ţării şi corupţia la nivel înalt, cerând demisia Guvernului.

Acesta a fost prima zi de violenţe de la declanşarea manifestaţiilor antiguvernamentale în Bulgaria. În replică, preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a făcut un apel la clamarea spiritelor şi a îndemnat la protest paşnic. Opoziţia au acuzat poliţia de utilizarea excesivă a forţei.

Parlament, sub asediu

Pe lângă persoanele primite la două spitale din Sofia, mai mulţi protestatari au primit îngrijiri la faţa locului, au anunţat miercuri surse medicale, potrivit Mediafax. Circa 2000 de bulgari au scandat "mafia" şi "demisia", refuzând să lase trei miniştrii şi numeroşi parlamentari să părăsească clădirea Parlamentului. De asemenea, mulţi jurnalişti au rămas blocaţi în clădire. Forţele de ordine au adus un autobuz marţi seara, în jurul orei 22.00, pentru a încerca să evacueze o parte a celor 109 persoane blocate în clădire, însă mitingul a degenerat în violenţe. Geamurile autovehiculului au fost sparte cu pietre de către protestatari, care au forţat autocarul să se retragă. În jurul orei 02.00, protestatarii au consolidat blocada cu coşuri de gunoi, semne stradale şi bucăţi de pavaj, interzicându-le vehiculelor să iasă din curtea Parlamentului. După câteva ore poliţia a îndepărtat baricada improvizată. Potrivit Agerpres, la ora 4h30, după circă 9 ore, clădirea parlamentului bulgar a rămas pustie.

Buget controversat

Aleşii nu s-au prezentat la muncă miercuri dimineaţa. Preşedintele Parlamentului Mihail Mikov le-a cerut colegilor lui să nu meargă la serviciu decât după detensionarea situaţiei. Fără legătură cu evenimentele din noaptea de marţi spre miercuri, Guvernul Oreşarski urma să se reunească miercuri înainte de prânz într-o şedinţă prevăzută de mai mult timp. Protestul a degenerat în timp ce parlamentarii discutau o actualizare controversată a bugetului, care prevede creşterea deficitului cu aproximativ 500 de miliarde de leva şi creşterea limitei de împrumut cu un miliard de leva.

Apel la calm

Preşedintele Plevneliev a făcut un apel ca protestele să rămână paşnice. Poliţia nu a folosit forţa excesivă, a declarat ministrul de interne Ţvetlin Iovcev, dezminţind zvonurile că ar exista protestatari bătuţi de poliţişti. Oficialul bulgar a adăugat că forţele poliţieneşti sunt suficiente pentru a garanta securitatea persoanelor aflate în clădirea Parlamentului, subliniind că nu vor fi întreprinse acţiuni care vor duce la creşterea tensiunii. Anterior, Boiko Borisov, şeful partidului de opoziţie GERB, a declarat că a văzut cum unii protestatari paşnici au fost loviţi de jandarmi şi poliţişti şi l-a îndemnat pe Plevneliev să convoace Consiliul consultativ de securitate naţională.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-24
Citeste si:
Bulgaria: Parlamentari şi miniştrii blocaţi de protestatari în Parlament
Protestele din Bulgaria: Parlamentul a ales un nou şef al Agenţiei de Securitate Naţională
Bulgaria: Statul de drept, pus în pericol. Bruxelles-ul ţine Sofia sub observaţie

TAGURI: violenţe, Sofia, Parlament, protestatari, bulgari, corupţie, pietre, proteste, politicieni
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...