2017-01-21 12:46

EXTERNE


Planul secret al SUA de a intreveni în Libia. Obama cere saudiţilor să livreze arme rebelilor anti-Gaddafi

 |  18:10
Planul secret al SUA de a intreveni în Libia. Obama cere saudiţilor să livreze arme rebelilor anti-Gaddafi

Arabia Saudită încă nu a răspuns la o cerere din parteaSUA de a furniza arme rebelilor în Libia, deşi Regele Abdullah îl urăşte personalpe liderul libian, care a încercat să-l asasineze în urmă cu mai multde un an. În cazul unui răspunspozitiv din partea saudiţilor, ar fi aproape imposibil pentru preşedinteleBarack Obama să condamne Regatul pentru orice violenţă care ar fi folosităîmpotriva protestatarilor şiiţi, potrivit The Independent.

Pentru a evita implicarea militară a SUA în Libia, în cazde o luptă îndelungată între regimul Gaddafi şi adversarii ei, americanii ar fisolicitat Arabiei Saudite să furnizeze arme rebelilor din Benghazi. RegatulArabiei, care se confruntă la rândul său cu manifestaţii, este singurul aliatal SUA plasat strategic, capabil să furnizeze arme gherilelor din Libia. CerereaWashingtonului este în concordanţă cu acordurile militare de cooperare între celedouă părţi. Familia regală a mai dat sprijin militar americanilor în timpuladministraţiei Regan, înarmând gherilele care duceau lupte împotriva armateisovietice din Afganistan în 1980, dar şi mai târziu în confruntările cutalibanii. Asistenţa Regatului ar permite Washingtonului să renunţe la oriceimplicare militară din lanţul de aprovizionare - chiar dacă ar fi armeamericane, plătite de saudiţi. Saudiţii au spus că adversarii regimului libian au nevoie derachete antitanc şi mortiere ca o primă prioritate pentru a bloca atacurileluptătorilor pro-Gaddafi şi rachete sol-aer pentru a trage în avioanele devânătoare.Echipamentelemilitare pot ajunge la Benghazi în 48 de ore, dar vor trebui să fie livrate labaze aeriene. Dacă gherilele opoziţiei vor reuşi să atace forţele loiale lui Gaddafi din vestul Libiei, presiunile politice asupraStatelor Unite şi NATO pentru stabilirea unor zone cu interdicţie de survol sevor diminua. Experţii militari americani au declarat că stabilirea unor zone cuinterdicţie de survol ar necesita atacuri aeriene americane asupra bazelorlibiene, situaţie în care Statele Unite ar fi de partea oponenţilor lui Gaddafi. Avioane americane desupraveghere Awacs zboară de mai multe zile deasupra Libiei. Avioanele sunt încontact permanent cu serviciul maltez de control al traficului aerian. SUA şi-au sporit prezenţa militară încondiţiile tensiunilor din Libia, un portavion ajungând vineri la bazaamericană din Creta. USS Kearsage, care transportă o flotă de elicoptere şicirca 1.100 de marinari, a sosit în Creta vineri.

În mai multerânduri, Barack Obama şi premierul britanic, David Cameron i-au cerut luiMuammar Gaddafi să plece. Liderii europeni şi americani se gândesc la folosireaforţelor aeriene NATO pentru impunerea unei zone aeriene de restricţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-07Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image