2017-01-20 06:03

EXTERNE


Planul SUA în Egipt. Vicepreşedintele Suleiman, cheia negocierilor?

 |  16:21
Planul SUA în Egipt. Vicepreşedintele Suleiman, cheia negocierilor?

În vreme de zeci demii de egiptenimărşăluiau pe străzile din Cairo de "ziua plecării", Casa Albă negocia în culise cu factoriidecizionali din Egip. Washingtonul se pregăteşte, îndetaliu, pentru o lume post-Hosni Mubarak, chiar dacă nu există garanţii căplanul va funcţiona. În ciuda faptului că americanii spun că preşedintele egiptean şi-a pierdutîncrederea poporului şi a comunităţii internaţionale, diplomaţi occidentalirecunosc sincer că pârghiile de caredispun pot fi insuficiente pentru a-l elimina. Oficialii americaniau discutat cu autorităţile egiptene o propunere privind demisia imediată apreşedintelui Mubarak, şi înlocuirea cu un guvern de tranziţie condus de vicepreşedintele Omar Suleiman, cu sprijinmilitar egiptean.Chiar dacă preşedintele s-a împotrivit până acum plecării de la putere,oficialii din ambele guverne continuă discuţiile cu privire la un plan în careSuleiman, susţinut de Sami Enan, şeful al forţelor armate egiptene şi FieldMohamed Tantawi, ministrul apărării, va începe imediat un proces de reformăconstituţională. Propunerea solicită, de asemenea, ca guvernul de tranziţie săinvite membri dintr-o gamă largă de grupuri de opoziţie, inclusiv FraţiaMusulmanilor, pentru a începe pregătirile alegerilor din septembrie. Surse americane au declarat pentru New York Times căpropunerea a fost una dintre opţiunile discutate cu oficialii din jurul luiMubarak, într-un efort de a convinge preşedintele să demisioneze în acestezile. Sursele au avertizat că rezultatul depinde de mai mulţi factori, printrecare starea de spirit a protestatarilor de pe străzile din Cairo şi alte oraşeegiptene. Unii oficiali au spus că nu a fost încă nici un indiciu din partealui Suleiman sau a forţelor armate că ar avea disponibilitatea să renunţe laMubarak, cel puţin până acum. Potrivit unor informaţii, planulSUA ar fi fost respins deja de Egipt, o surpriză pentru administraţia americanăcare a mizat pe vicepreşedinteleSuleiman pentru preluarea puterii până în septembrie. OmarSuleiman, şeful serviciului secret al armatei este şi un experimentatnegociator diplomatic, respectat în Occident. El este bine conectat laWashington, dar şi la Tel Aviv, fiind considerat cel mai apropiat consilier allui Mubarak, aproape un alter ego al acestuia.

Au fostsau nu au fost serviciile de informaţii pregătite?

Discuţiiledespre găsirea unei căi de ieşire din criză în Cairo au ridicat întrebări cuprivire la atenţionările adecvate ale agenţiilor americane de informaţii, dupăprăbuşirea guvernului tunisian, cu privire la perspectivele de o revoltă înEgipt. În timpul unei audieri înSenatul, atât democraţii şi republicanii, au pus presiune pe un înalt oficialal CIA în legătură cu modul în care agenţiile de informaţii au notificat pe preşedinteleObama asupra crizei care se profila şidacă ofiţerii de informaţii monitoriza site-urile sociale şi forumurile de peinternet pentru a măsura sentimentul popular din Egipt. Senatorii au spus că agenţiile de informaţii nu autrimis notificări la comisiile de specialitate despre revoltele de creştere înEgipt, aşa cum se obişnuieşte în cazul unor evenimente importante la nivelmondial.

Cu toate acestea, o notădezvăluită de WikiLeaks arată că Washingtonul a fost avertizat că vafi o tranziţie dificilă după Mubarak, chiar dacă succesiunea lui fusesesoluţionată în cadrul regimului. "Printre priorităţile esenţiale aleviitorului preşedinte vor fi cimentarea poziţiei sale şi construirea unuisprijin popular. Putem anticipa astfel că noul preşedinte poate emite un toniniţial antiamerican în retorica sa publică într-un efort de a demonstranaţionalismul ca emaptie cu strada". Potrivit notelor, SUA suntprivite cu ostilitate de egipteni, în primul rând din cauza sprijinuluisău pentru mult timp al unui regim tiranic. De asemenea, o telegramă avertizacă orice nou preşedinte ar trebui să-şi afirme sprijinul pentru reconciliereacu Frăţia Musulmană.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-31

Mai multe imagini:
Planul SUA în Egipt. Vicepreşedintele Suleiman, cheia negocierilor?
zoom
Planul SUA în Egipt. Vicepreşedintele Suleiman, cheia negocierilor?
zoom
Planul SUA în Egipt. Vicepreşedintele Suleiman, cheia negocierilor?
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image