2018-10-19 01:43


Polonia: Berlinul să nu mai apere interesele Rusiei. Ministrul polonez al Apărării a acuzat Germania chiar în vizita oficială în Capitala nemților

 |  20:16
Polonia: Berlinul să nu mai apere interesele Rusiei. Ministrul polonez al Apărării a acuzat Germania chiar în vizita oficială în Capitala nemților

Aflat în vizită la Berlin, joi, ministrul polonez al apărării, Antoni Macierewicz, a insistat ca NATO să-și consolideze prezența militară în Europa de Est în fața amenințării ruse, dar în același timp a reproșat Germaniei că se opune acestui proces, transmite AFP. Polonezul a mai declarat că pentru țara sa „consolidarea flancului estic al NATO este prioritară”, în perspectiva summitului Alianței Nord-Atlantice, care va avea loc în luna iunie la Varșovia. „Problema agresiunii ruse împotriva Ucrainei rămâne o problemă importantă”, a adăugat oficialul polonez după întâlnirea cu omologul său german, Ursula von der Leyen.

Declarația lui Macierewicz vine să se adauge spuselor ministrului de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, care a acuzat direct Berlinul că servește interesele Rusiei în Europa de Est.

Odată cu preluarea puterii de către partidul conservator Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, guvernul de la Varșovia a cerut insistent amplasarea de unități militare permanente ale NATO în flancul estic al Alianței, dar unii responsabili occidentali, inclusiv de la Berlin, au respins această solicitare invocând că astfel s-ar încălca Actul Fondator Rusia-NATO, informează Agerpres. Acest refuz "se explică prin faptul că Germania este preocupată mai mult de interesele Rusiei decât de interesele de securitate ale Europei Centrale" și blochează desfășurarea NATO în această zonă, a subliniat șeful diplomației poloneze.

Răspunzând omologului ei polonez, Ursula von der Leyen a declarat joi că summitul NATO va oferi ocazia "de a arăta că Alianța, ținând cont de schimbările situației de securitate, este mai flexibilă și mai rapidă".

Relațiile dintre Berlin și Varșovia s-au degradat semnificativ după ce conservatorii eurosceptici au preluat conducerea guvernului polonez. Acesta din urmă a criticat deschis politica Germaniei de a primi migranți extracomunitari și încercările Berlinului de a impune aceeași abordare și țărilor care se opun acestei politici.

Divergențele s-au agravat după ce politicieni germani au criticat la rândul lor în termeni duri măsurile prin care conservatorii polonezi sunt bănuiți că încearcă să controleze instituții precum Curtea Constituțională, televiziunea publică și radioul public, instituții de unde au îndepărtat responsabilii instalați de fostul guvern condus de liberalii proeuropeni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-28

TAGURI: polonia, berlin, interese, rusia, germania, nato
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...