2018-12-12 17:19


Poziţie dură a noului Guvern de la Varşovia. Ministru polonez: “Refugiaţii sirieni ar putea forma o armată!”

 |  15:06
Poziţie dură a noului Guvern de la Varşovia. Ministru polonez: “Refugiaţii sirieni ar putea forma o armată!”

Noul guvern conservator și eurosceptic polonez, rezultat din alegerile care au avut loc pe 25 octombrie, se declară tot mai reticent faţă de refugiaţi, mai ales după atacurile de la Paris. Constituit de Partidul Lege și Justiție (PiS) și condus de premierul Beata Szydlo, noul Guvern de la Varşovia a depus jurământul luni, unii din membrii săi exprimând deja poziții dure în privința migranților, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Încă înainte de preluarea funcției, actualul ministru de Externe, Witold Waszczykowski (foto), s-a referit la politica europeană de adoptat, în opinia sa, în fața afluxului masiv de refugiați și migranți.

“Sute de mii de sirieni au sosit în ultimul timp în Europa. S-ar putea face o armată din ei”, a declarat Waszczykowski duminică, la televiziunea publică.

“Zeci de mii de bărbați tineri sar din bărcile lor gonflabile, cu iPad-ul în mână, și, în loc să ceară mai întâi ceva de băut sau de mâncare, întreabă unde își pot încărca telefonul mobil. Ar putea merge să lupte pentru a-și elibera țara, cu ajutorul nostru”, a continuat el. Waszczykowski a dat totuși asigurări că Polonia își va respecta angajamentele asumate de precedentul guvern liberal, de primire a peste 9.000 de refugiați în cadrul planului european de relocalizare.

Precizarea era necesară după prima reacție la atentatele de la Paris a ministrului desemnat al Afacerilor Europene, Konrad Szymanski, care a făcut o legătură între aceste atacuri și criza migranților. Szymanski figurează pe lista anunțată public săptămâna trecută de Beata Szydlo, însă nu a depus jurământul luni.

“Deciziile pe care le-am criticat, cele ale Consiliului European privind relocalizarea refugiaților și imigranților în toate state UE, au încă forță juridică. (Însă) după evenimentele tragice de la Paris, noi nu vedem posibilitatea politică de a le respecta”, a indicat Szymanski, cunoscut pentru opiniile sale eurosceptice. Ulterior, acesta și-a nuanțat afirmațiile, declarând că Polonia va accepta refugiați “cu condiția de a avea garanții de securitate”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-17

TAGURI: guvern, varsovia, refugiati, armata beata szydlo
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...