2018-12-12 07:21


Pregătiri pentru Reuniunea de la Viena. Soluţia rusească pentru Siria

 |  21:01
Pregătiri pentru Reuniunea de la Viena. Soluţia rusească pentru Siria

Rusia propune ca guvernul și opoziția siriene să convină asupra lansării unui proces de reformă constituțională, care să dureze până la 18 luni și să fie urmat de alegeri prezidențiale anticipate, potrivit unui proiect de document elaborat în perspectiva viitoarei reuniuni internaționale cu privire la Siria, programată pentru sâmbătă la Viena.

Textul obținut de agenția Reuters şi preluat de Agerpres se intitulează “Abordare către reglementarea crizei siriene”, și cuprinde 8 puncte:

1. Includerea Statului Islamic de către Consiliul de Securitate al ONU pe lista organizațiilor teroriste.

2. Convenirea unei liste adiționale de grupări teroriste.

3. Adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a unei rezoluții de susținere a eforturilor împotriva SI și a altor grupări teroriste, furnizarea cadrului legal de cooperare a tuturor participanților la acțiuni contrateroriste, între aceștia și cu guvernele respective.

4. Blocarea canalelor de aprovizionare a SI și altor grupări teroriste; stoparea comerțului ilegal cu petrol al SI, în conformitate cu rezoluția 2199 a Consiliului de Securitate al ONU; prevenirea luării sub control de către teroriști a câmpurilor petrolifere.

5. Operațiunile împotriva SI și a altor grupări teroriste trebuie excluse de la un armistițiu.

6. Lansarea, sub auspiciile trimisului special al ONU și în baza comunicatului de la Geneva din 30 iunie 2012, a procesului politic între guvernul sirian și o delegație comună a grupărilor de opoziție. Componența delegației de opoziție va trebui convenită anterior, inclusiv pe baza disponibilității grupărilor respective de a fi de acord cu obiectivele împiedicării teroriștilor de a ajunge la putere în Siria și de asigurare a suveranității, integrității teritoriale și independenței politice a Siriei, ca și a caracterului laic și democratic al statului.

7. Părțile siriene la conferința propusă sunt invitate să convină asupra următoarelor etape:

- Lansarea unei reforme constituționale, proces care să dureze până la 18 luni, pentru a garanta securitatea durabilă și un echilibru corect al intereselor, drepturilor și obligațiilor tuturor grupurilor etnice și confesionale în structurile de putere și instituțiile statului.

- În acest scop, formarea unei comisii constituționale care să reprezinte întregul spectru al societății siriene, inclusiv opoziția internă și din străinătate. Președintele Siriei nu va prezida comisia constituțională, al cărei șef va fi convenit de toți participanții.

- Proiectul de constituție va fi supus unui referendum popular, iar după aprobarea sa vor fi convocate alegeri prezidențiale anticipate.

- Alegerile parlamentare programate pentru primăvara lui 2016 vor fi, în lumina unei reforme constituționale, amânate și organizate simultan cu cele prezidențiale, pe baza noii constituții.

- Guvernul sirian se va forma pe baza unui bloc de partide/electoral care va primi o majoritate de voturi populare și va deține autoritate executivă deplină.

- Președintele ales prin vot popular va avea funcțiile de comandant suprem al forțelor armate, și de control al serviciilor special și politicii externe.

8. Întrunirea unui Grup de sprijin pentru Siria (SSG) pentru a ajuta la pregătirea conferinței și asistarea părților siriene în procesul de ajungere la un acord. Grupul ar putea include membrii permanenți ai Consiliul de Securitate al ONU, Arabia Saudită, Turcia, Iran, Egipt, Iordania, Oman, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Irak, Liban, Germania, Italia, Emisarul special al ONU, Liga Arabă și Organizația Conferinței Islamice, Uniunea Europeană.

Prima reuniune de la Viena, desfășurată pe 30 octombrie și la care au luat parte 17 țări, printre care SUA, Rusia, Arabia Saudită, Iran și puteri europene, a vizat conturarea unei tranziții politice în Siria după patru ani și jumătate de conflict, soldat cu 250.000 de morți și milioane de refugiați. Întâlnirea a luat sfârșit cu un dezacord profund între participanți, din rândul cărora au lipsit regimul de la Damasc și opoziția moderată, cu privire la soarta președintelui Bashar al-Assad.

Apelul emisarului Naţiunilor Unite

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a cerut marilor puteri să profite de “impulsul” dat de convorbirile de la Viena și să pună în aplicare un proces politic care să scoată țară din război.

“Elanul dat de convorbirile de la Viena nu trebuie ratat”, a declarat Staffan de Mistura, la ieșirea de la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, înaintea reuniunii internaționale ce va avea loc sâmbătă în capitala austriacă și în cadrul căreia urmează fie trasat conturul unei tranziții politice în Siria, țară afectată de război de patru ani și jumătate. Aproximativ 20 de țări urmează să se reunească la Viena pentru a încerca să elaboreze un plan de pace pentru Siria, inclusiv un armistițiu între regimul președintelui sirian Bashar al-Assad și unii opozanți.

Aceste întrevederi trebuie “să se concretizeze în obiective realizabile pentru poporul sirian. Unul dintre acestea ar fi diminuarea violenței”, a explicat emisarul ONU. Următoarea reuniune de la Viena privind Siria trebuie să definească lista grupărilor “teroriste”, a declarat de asemenea ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, susținător al regimului sirian.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-11

TAGURI: rusia, siria, onu, viena
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...