2018-10-23 01:54


Prelungirea controlului la frontiere în Schengen. Mai multe state membre UE cer Comisiei Europene măsuri

 |  20:17
Prelungirea controlului la frontiere în Schengen. Mai multe state membre UE cer Comisiei Europene măsuri

Țările Uniunii Europene (UE) au cerut executivului blocului comunitar să se pregătească pentru prelungirea, până la doi ani, a controalelor temporare la frontieră în spațiul Schengen, a indicat luni ministrul olandez pe probleme de migrație, Klaas Dijkhoff, citat de agenția Reuters.

Deja mai multe țări membre ale Schengen, în încercarea de a ține sub control cea mai gravă criză migratorie din ultimele decenii din Europa, au reintrodus controalele la frontierele interne ale zonei.

„În prezent, măsurile temporare pot fi luate doar pentru o perioadă limitată la șase luni. Dar afluxul fără precedent de solicitanți de azil, care a determinat statele membre să ia aceste măsuri pe plan național, nu a scăzut încă'', a afirmat într-o conferință de presă Dijkhoff, care a prezidat reuniunea ministerială de la Amsterdam.

''Astfel, statele membre au invitat Comisia (Europeană) să pregătească bazele legale și practice pentru prelungirea măsurilor temporare la graniță, în baza art. 26 al codului Schengen privind frontiera'', a precizat ministrul olandez, referindu-se la un articol care permite menținerea de controale la frontierele interne pe o perioadă de până la doi ani.

Miniştrii de Interne din țările Uniunii Europene s-au reunit luni pentru prima dată sub egida preşedinţiei olandeze a Consiliului UE, și, pe lângă alte teme foarte importante, se spune că urmau să dicute și un acord de a prelungi cu doi ani reintroducerea controalelor la frontierele interne din Spațiul Schengen, potrivit unor surse citate de presa internațională. Perioada maximă, în mod normal, este de cel mult de şase luni. Austria - care alături de Germania, Suedia sau Danemarca au reintrodus controale la frontiere din cauza afluxuului de migranţi - a ameninţat sâmbătă cu o "excludere provizorie" a Greciei din spaţiul Schengen.

Miniştrii de Interne dezbat, de asemenea, propunerea Comisiei Euroene (CE) de creare a unui corp european de Pază de Coastă şi grăniceri care să se ocupe de frontierele externe ale Uniunii. În ceea ce priveşte principiul, ideea CE nu întâmpină pea mare opoziţie. Însă, inclusiv unele dintre ţările favorabile consideră irealistă dorinţa CE de a pune acest nou corp să intervină într-un stat care nu doreşte acest lucru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-25

TAGURI: prelungire, control, frontiere, schengen, ue
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Terapia cu nămol crește IMUNITATEA Acum 2 ore | (0)
Sfaturi si curiozitati


loading...