2019-05-19 19:44


PREŞEDINTELE Chinei şi-a asigurat mandat pe VIAŢĂ! Parlamentul a eliminat limita de mandate prezidenţiale

 |  15:54
PREŞEDINTELE Chinei şi-a asigurat mandat pe VIAŢĂ! Parlamentul a eliminat limita de mandate prezidenţiale

Parlamentul Chinei a eliminat, duminică, limita de mandate prezidenţiale, după ce Partidul Comunist chinez a propus abrogarea unui articol din Constituţie care prevede că o persoană are dreptul să deţină doar două mandate în fruntea statului chinez, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Dintre cei aproximativ 3.000 de parlamentari, doar doi au votat împotrivă şi trei s-au abţinut. Este primul amendament adus Constituţiei Chinei în ultimii 14 ani.

Membrii Partidului Comunist care au participat la sesiunea parlamentară de la Beijing au susţinut că această măsură a fost solicitată de către "cetăţenii chinezi de rând" şi au subliniat că ţara lor "are norocul de a avea un lider de calibrul lui Xi Jinping".

Xi Jinping, în vârstă de 64 de ani, şi-a început cel de-al doilea mandat de cinci ani în fruntea Chinei în octombrie 2017. Guvernul chinez a precizat că eliminarea limitei de mandate prezidenţiale vizează protejarea autorităţii partidului şi că această situaţie nu înseamnă o preşedinţie pe viaţă pentru Xi Jinping.

Limita de două mandate prezidenţiale, de câte cinci ani, a fost introdusă în Constituţia Chinei după moartea lui Mao Zedong în 1976, de către Deng Xiaoping, cel care a evidenţiat pericolele privind cultul personalităţii şi luarea deciziilor majore de către un singur om.

Pe lângă funcţia de preşedinte, Xi Jinping mai este liderul Partidului Comunist şi conducătorul armatei. După adoptarea acestui amendament la Constituţie, niciuna dintre aceste funcţii nu mai are limite formale de mandat.

În luna ianuarie, preşedintele Chinei a cerut armatei să consolideze pregătirea militară orientată spre luptă şi să se concentreze asupra mijloacelor de război de înaltă tehnologie. Armata chineză este în prezent cea mai mare din lume din punct de vedere numeric (2.285.000 - personal activ).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-03-11

TAGURI: china, presedinte pe viata,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


LEVST.
11 Mar 2018

Exact ce spuneam in 1993-1994(cartea "Religiile..."), presedintii sunt un fel de regi neancoronati, care cauta sa-si prelungeasca mandatul, pe viata...Si mai ziceam,"Nu este mai bine- de la inceput- sa ai un contract clar si ferm, adica o Monarhie in care nu este nevoie de subterfugii pentru a fi Monarh? Oricum, miscarea confirma analizele mele, ca orice natie pe drumul bun, intelege ca STABILITATEA si continuitatea, la varf, este esentiala...Urmeaza Rusia, Putin trebuie sa fie si mai sincer si sa se instaureze ca si "Noul Tzar" al Rusiei...
CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
11 Mar 2018

Chestia e ca chinezii asa cum e sistemul nu au alta varianta...ca e XI sau PI-XI seful partidului pe chinez il intereseaza doar sa-i mearga bine afacerea....daca nu e multumit pleaca in Hong Kong.....daca nici asa pleaca in Europa.....dupa aia in USA Asiaticii nu gandesc la fel ca noi,au alte principii//si culmea este ca ne considera prosti....ca pierdem vremea cu alegeri cand cea mai buna e dictatura(la ei) Europa are alta cultura dar momentan are probleme de 10ori mai grave decat chinezii
Random imageUltimele stiri


STARBAG