2017-01-19 17:27

EXTERNE


Preşedintele Chinei a cerut Marinei să se pregătească „pentru un război prelungit”

 |  17:28
Preşedintele Chinei a cerut Marinei să se pregătească „pentru un război prelungit”

Preşedintele chinez, Hu Jintao, a cerut Forţelor Navale să fie pregătite de confruntări armate şi să accelereze transformarea şi modernizarea pentru a garanta securitatea naţională a Chinei şi pacea în lume.

Hu Jintao a îndemnat forţele maritime să se pregătească pentru lupte militare pe fondul tensiunilor regionale crescânde legate de disputele maritime şi al campaniei SUA de afirmare ca putere în Pacific. Într-o traducere a afirmaţiilor lui Hu, agenţia oficială de ştiri Xinhua a spus că preşedintele a cerut Marinei „să se pregătească pentru un război prelungit”. Pentagonul a minimalizat însă discursul lui Hu, spunând că Beijingul are dreptul de a se dezvolta militar, deşi ar trebui să facă acest lucru în mod transparent.

Comentariile lui Hu adresate Comisiei Militare Centrale vin într-un moment în care ambiţiile maritime ale Chinei stârnesc preocuparea SUA şi avecinilor Beijingului. Mai multe state asiatice au pretenţii concurente asupra unor părţi din Marea Chinei de Sud, care ar adăposti rezerve uriaşe de petrol şi gaze naturale. O treime din comerţul maritim mondial trece prin regiune. Vietnam şi Filipine au acuzat forţele chineze de creştere a agresiunii în zonă. Mai mulţi oficiali americani, printre care şi preşedintele Obama, au efectuaut mai multe vizite în Asia. Premierul chinez, Wen Jiabao, a avertizat luna trecută împotriva interferenţelor „forţelor externe” în disputele regionale, teritoriale, inclusiv cele din Marea Chinei de Sud.

Armata  Populară de Eliberare a Chinei, cea mai mare armată din lume, este, în primul rând, o forţă de teren, dar rolul flotei a crescut odată cu afirmarea pretenţiilor teritoriale. La începutul anului, Pentagonul a avertizat că Beijingul s-a concentrat asupra puterii sale navale şi a investit în arme high-tech.Totodată,  Japonia şi SUA au invitat China să explice de ce are nevoie de un portavion.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-13

TAGURI: China, pregătiri de război, Hu Jintao, forţe navale, SUAComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image