2018-11-19 13:36


Presiuni pentru eliberarea lui Mohamed Morsi din arestul armatei

 |  17:06
Presiuni pentru eliberarea lui Mohamed Morsi din arestul armatei

Statele occidentale, dar şi grupurile islamiste şi-au anunţat îngrijorarea pentru Mohamed Morsi, încarcerat de către armată într-o închisoare secretă şi dispărut din viaţa publică din momentul destituirii sale. Cu toate acestea, fostul preşedinte se simte bine şi are acces la informaţiile din mass media, a anunţat marţi şefa diplomaţiei EU, Catherine Ashton, după o discuţie 'aprofundată' de două ore, în cursul nopţii, cu liderul destituit.

Tot marţi, autorităţile de la Paris au cerut eliberarea fostului preşedinte egiptean, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, anunţând că Franţa condamnă brutalităţile şi îndeamnă la dialog, scrie Mediafax.

Ashon nu dezvăluie locul detenţiei

După întâlnirea cu Morsi, comisarul european a refuzat să dezvăluie locul în care se află fostul şef, în continuare necunoscut, scrie Agerpres. În mod oficial, Morsi nu a primit nicio vizită până acum, familia sa plângându-se că nu are acces la el. În cursul nopţii, oficialul european s-a deplasat cu un elicopter militar la locul detenţiei, pentru o vizită de două ore. 'Am avut o discuţie amicală, deschisă şi directă', a declarat Ashton, fără să dezvăluie conţinutul convorbirilor. Anterior, cu ocazia precedentei sale vizite la Cairo, la 17 iulie, oficialul european a cerut eliberarea lui Morsi şi şi-a exprimat regretul că nu l-a putut întâlni. Fostul preşedinte a fost pus sub anchetă de guvernul interimar susţinut de armată pentru mai multe capete de acuzare, printre care şi crimă.

Islamiştii rămân în stradă

Ashton este unul dintre puţinii oficiali străini care poate vorbi cu ambele tabere în criza politică egipteană. Şefa diplomaţiei europene a sosit duminică seară în Egipt, iar luni au avut convorbiri cu noile autorităţi şi cu membri ai unor formaţiuni islamiste apropiaţi fostului preşedinte. De asemenea, comisarul european s-a întâlnit şi cu generalul Fattah al-Sisi, şeful armatei şi omul din spatele înlăturării lui Morsi de la putere. Într-un comunicat emis marţi, aceştia au spus că au prevenit-o pe Catherine Ashton că poporul egiptean nu se va retrage de pe străzi şi din pieţe până la 'revenirea la legitimitatea constituţională'. Încă de la destituirea lui Morsi, provenit din rândurile mişcării Fraţii Musulmani, susţinătorii săi organizează cu regularitate manifestaţii. Aceştia au lansat un apel la o manifestaţie de un milion de persoane, marţi, pentru a cere revenirea în funcţie a primului preşedinte egiptean ales democratic. Grupările islamiste au avertizat că manifestaţiile vor continua până la revenirea la "legitimitatea constituţională". Luni seară, peste 15 persoane au fost ucise în violenţele petrecute la  Cairo, au precizat surse din cadrul serviciilor de securitate. Două persoane au fost împuşcate, iar alte 13 au murit în incendiul care a cuprins un magazin din Cairo.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-30
Citeste si:
UPDATE. Zeci de morți în Egipt după ciocniri între susținătorii și adversarii lui Morsi. Ministrul egiptean de Interne promite ordine la Cairo
Egipt: Şapte morţi şi 261 de răniţi în incidentele de la Cairo
Baie de sânge la Cairo. Fraţii Musulmani cer revoluţia înapoi

TAGURI: Mohamed, Morsi, Catherine, Ashton, îngrijorare, eliberare, arest, Cairo, conflict
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...