2017-01-23 12:36


“Primăvara Arabă” din SUA

 |  21:00
“Primăvara Arabă” din SUA

Mobilizare anti-Wall Street în SUA. După modelul revoltelor din Egipt, Tunisia, Siria, numite simbolic “Primăvara Arabă”, “Ocupaţi Wall Street” este o mişcare de rezistenţă orchestrată prin intermediul Twitter, Facebook şi alte instrumente de social-media.

Conform declaraţiilor pe site-ul https://occupywallst.org/, mişcarea este îndreptată împotriva principiului "profit mai presus de toate", care se spune că a dominat nu numai politicile economice ale SUA, dar şi modul în care americanii au perceput cultura şi umanitatea. Organizaţia face apel la o “revoluţie a minţii”, cu proteste paşnice de stradă  în fiecare oraş pentru a trezi conştiinţe şi a perturba sistemul corupt şi lacom conceput doar pentru a-i favoriza pe cei bogaţi şi puternici, în care banii au preluat controlul politicii şi al societăţii.“Singurul lucru pe care-l avem în comun este că noi suntem cei 99% din populaţie care nu mai tolerează lăcomia şi corupţia celor rămaşi”, potrivit declaraţiei de pe site-ul “Ocupaţi Wall Street!”. Mişcarea solicită o economie în serviciul oamenilor, reglementarea pieţelor financiare şi limitarea influenţei acestora asupra vieţii politice, pe lângă crearea unui sector bancar public şi o împărţire echitabilă şi dreaptă a bogăţiei. Startul protestelor a fost dat pe 17 septembrie, când mai multe sute de manifestanţi s-au adunat în apropiere de Wall Street din New York cu intenţia de a ocupa celebra stradă simbol al marii finanţe mondiale. Manifestanţii, în mare parte tineri, doreau să ocupe strada pe care se află Bursa din New York, dar poliţia newyorkeză a blocat însă toate căile de acces spre Wall Street unde se află sediile celor mai mari bănci americane. La iniţiativa manifestanţilor de la New York au răspuns şi grupuri de protestatari din San Francisco, Los Angeles, Seattle, Toronto, Atena, Berlin, Frankfurt, Stuttgart, Lisabona, Milano, Tel-Aviv, Viena sau Madrid.Grupul de hackeri Anonymous s-a alăturat mişcării. Protestul a generat şi sprijinul unor celebrităţi. Artistul hip-hop Lupe Fiasco, cunoscut pentru criticile sale la adresa preşedintelui Obama, s-a alăturat protestatarilor.

Temerile primarului din NY

Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, se teme că rata ridicată a şomajului din Statele Unite ar putea duce la declanşarea de revolte similare celor din Europa şi nordul Africii. “Avem o mulţime de copii care termină colegiul şi care nu-şi pot găsi de lucru. Asta e ce s-a întâmplat la Cairo. Asta e ce s-a întâmplat la Madrid. Nu vrem astfel de revolte aici”, a avertizat el.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-08-17

Mai multe imagini:
“Primăvara Arabă” din SUA
zoom
“Primăvara Arabă” din SUA
zoom
“Primăvara Arabă” din SUA
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image