2018-12-14 19:07


Protestatarii de la Chişinău, din nou în stradă pentru anticipate. Confruntările de miercuri noaptea cu Poliţia s-au soldat cu zeci de răniţi şi distrugeri materiale

 |  19:11
Protestatarii de la Chişinău, din nou în stradă pentru anticipate. Confruntările de miercuri noaptea cu Poliţia s-au soldat cu zeci de răniţi şi distrugeri materiale

Mii de persoane s-au adunat şi joi în faţa Parlamentului moldovean, pentru a protesta faţă de învestirea Guvernului condus de democratul Pavel Filip, la închiderea ediţiei sediul Legislativului fiind păzit de sute de angajaţi ai Ministerului de Interne, care au format un cordon de securitate, relatează Jurnal de Chişinău. Liderii Platformei DA cer alegeri anticipate pentru că acestea, în opinia lor, sunt unica soluţie de depăşire a crizei.

Unul dintre liderii platformei DA, Vasile Năstase, a declarat că oamenii vor continua să protesteze, în mod paşnic, dar ferm. Potrivit lui, poporul Republicii Moldova intră în ultima fază de scoatere a statului din captivitate. Năstase a îndemnat toate partidele extraparlamentare, societatea civilă şi toţi cei care îşi doresc alegeri anticipate, să se alăture protestelor. "La Chişinău nu a fost instaurat un guvern proeuropean. La Chişinău a fost instaurată o juntă criminală", a declarat politicianul, citat de Mediafax.

Tot joi dimineaţă, în faţa Parlamentului, s-au adunat simpatizanţii PSRM şi PPPN. Aceştia au adus cu ei coroane funerare, afirmând că le-au adus, pentru că „astăzi urmează să moară regimul oligarhic”. Liderul formaţiunii, Renato Usatîi, a îndemnat oamenii să protesteze paşnic, menţionând că violenţele nu vor ajuta la nimic.

Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că unica soluție sunt alegerile anticipate, indicând că formațiunea sa va contesta la Curtea Constituțională învestirea noului guvern de către parlament. “La 29 ianuarie expiră termenul de învestire a guvernului, iar la 30 ianuarie dizolvăm Parlamentul și declarăm alegeri anticipate”, a mai spus Dodon.

Parchetul începe ancheta

Pe de altă parte, Parchetul Republicii Moldova a declanșat urmărirea penală în cazul violențelor de miercuri seara, când sute de protestatari au forțat cu răngile intrarea în Parlament, iar manifestația împotriva învestirii Guvernului Filip a degenerat în ciocniri cu scutierii, soldate cu 15 răniți de ambele părți, relatează joi presa de peste Prut,. Într-un comunicat de presă, Parchetul de la Chişinău precizează că toate persoanele implicate în acțiunile violente de miercuri seară urmează să fie identificate. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă, potrivit legii, până la opt ani de închisoare. În cel mai scurt timp, urmează a fi constatat prejudiciul adus persoanelor care au avut de suferit și au necesitat îngrijiri medicale, se spune în comunicat.

De asemenea, vor fi evaluate pagubele materiale aduse clădirii Parlamentului prin distrugerea bunurilor și Inspectoratului General al Poliției, prin sustragerea și deteriorarea echipamentelor polițiștilor, mai precizează Parchetul.

Depunerea jurământului, în mare secret

Membrii noului Guvern al Republicii Moldova, condus de premierul Pavel Filip, au depus jurământul, în cursul nopţii de miercuri spre joi, la sediul Preşedinţiei.  Jurământul noului Guvern a fost depus în faţa preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pe fondul protestelor violente de la Parlament.

"Aş vrea să încep prin a transmite tuturor cetăţenilor Republicii Moldova un apel la calm, spre evitarea violenţelor, care nu vor folosi nimănui. Este important să rămânem în spaţiul legal, indiferent de poziţiile politice pe care le avem. Îmi exprim speranţa că acest guvern, format după o lungă perioadă de instabilitate politică şi condiţii de interimat al Executivului, va şti să administreze cu competenţă şi pricepere situaţia dificilă în care se găseşte la ora actuală Republica Moldova", a declarat Timofti în faţa membrilor Guvernului Filip.

"Este vorba, în primul rând, de stabilizarea situaţiei economice şi financiare, care să permită efectuarea plăţilor sociale în regim normal. În acest sens se impune reluarea neîntârziată a dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu instituţiile financiare internaţionale. De modul în care se va acţiona în perioada imediat următoare va depinde credibilitatea pe plan intern şi internaţional a acestui Cabinet de miniştri. Susţinerea populară este un element obligatoriu pentru succesul politicilor guvernamentale", a adăugat Timofti.

Joi, Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti, a anunţat că demisionează, după ce Guvernul Filip a depus jurământul într-o ceremonie închisă şi secretă, recunoscând că a "dezinformat" presa fără să vrea, relatează IPN în pagina electronică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-21

TAGURI: protestatari, chisinau, anticipate
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...