2018-11-15 07:07


Protestele din Bulgaria: Parlamentul a ales un nou şef al Agenţiei de Securitate Naţională

 |  15:20
Protestele din Bulgaria: Parlamentul a ales un nou şef al Agenţiei de Securitate Naţională

Parlamentul bulgar l-a ales vineri pe Vladimir Pisancev ca nou şef al Agenţiei de Securitate Naţionala (DANS), la circa o lună după ce o nominalizare controversată la această funcţie a declanşat un val de proteste antiguvernamentale. Până acum, Pisancev a deţinut interimarul acestei funcţii, transmite Corespondentul Agerpres, Ivan Radev.

Vladimir Pisancev, ce are o carieră în serviciile secrete, a fost propus de premierul Plamen Oreşarski întrucât are o mare experienţă în domeniu. În favoarea candidaturii sale au votat 104 parlamentari din Partidul Socialist bulgar şi partenerul său din coaliţia guvernamentală, partidul etnicilor turci. Ultranaţionaliştii s-au abţinut, iar un singur parlamentar socialist a votat 'împotrivă'. Partidul conservator GERB (de opoziţie) boicotează activitatea parlamentului şi nu a participat la vot.

Gheorghi Kadiev, reprezentant al Partidului Socialist, a spus că nu poate accepta nominalizarea lui Pisancev pentru că în anul 2008 acesta a permis începerea aşa-numitului dosar 'Galeria', în cadrul căruia au fost interceptate convorbirile pe telefoanele mobile ale unor ziarişti critici la adresa guvernului fostului premier Serghei Stanişev. Kadiev este reprezentant al opoziţiei interne din Partidul Socialist, fiind considerat un adversar al preşedintelui partidului, Serghei Stanişev.

Pisancev a declarat vineri, de la tribuna parlamentului, că deşi semnătura sa apare în dosarul 'Galeria', decizia nu a fost a sa, ci a unor persoane din conducerea de atunci a DANS. El a adăugat că aceste persoane nu mai fac parte din Agenţia de Securitate Naţională şi că el personal nu ar fi ordonat niciodată deschiderea unui dosar similar cu 'Galeria', transmite Agerpres.

 Protestele violente continuă

Valul de proteste zilnice de la Sofia şi din câteva mari oraşe din Bulgaria - după o primă serie de demonstraţii, uneori violente, iarna trecută - a fost declanşat de numirea, în 14 iunie, a controversatului parlamentar Delian Peevski la şefia Agenţiei de Securitate Naţionala. Acest magnat media, în vârstă de 32 de ani, este suspectat de activităţi ilegale de către populaţie.

Protestele s-au întors împotriva întregii clase politice bulgare, acuzată de legături cu lumea afacerilor. Surprinsă de amploarea nemulţumirii publice, conducerea Partidului Socialist şi-a revizuit decizia încă de la 15 iunie, dar cu toate acestea manifestaţiile continuă, singurele revendicări fiind demisia guvernului actual şi organizarea de alegeri anticipate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-19

TAGURI: Bulgaria, proteste, Parlament, Agentia de Securitate Natioanala
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...