2017-01-24 09:10


Puterea din Pakistan, între presiunile interne şi externe. Americanii cer numele unor agenţi de informaţii

 |  18:23
Puterea din Pakistan, între presiunile interne şi externe. Americanii cer numele unor agenţi de informaţii

Oficialii pakistanezi spun căadministraţia Obama a cerut identitatea unora dintre agenţii lor de informaţiide top, pentru că Statele Unite încearcă să determine dacă vreunul dintre ei auavut contact cu Osama bin Laden sau acoliţii săi, înainte de raidul care a dusla moartea sa.

Aurorităţile au furnizat detalii noidespre discuţiile tensionate între oficialii pakistanezi şi un emisar americancare a fost în Pakistan luni, precum şi despre suspiciunea de creştere înrândul SUA că oameni din interiorul agenţiei secrete pakistaneze au ştiut delocalizarea lui Bin Laden şi l-au ajutat, în condiţiile în care există o reţeastrânsă de securitate din jurul Abbottabad, deoarece oficialii pakistanezi aufost preocupaţi de atacurile teroriste asupra instalaţiilor sensibile militareîn zonă. Administraţia Obama s-a ferit să acuze public Pakistanul decomplicitate la ascunderea liderului al-Qaida pentru a nu risca o rupturădefinitvă a relaţiilor, chiar dacă oficialii pakistanezi ai serviciilor secreteau ştiut despre locul unde s-a aflat Bin Laden. Totuşi, americaniisunt nemulţumiţi de refuzul armatei şi spionajului pakistanez, de-a lungulanilor, de a-i identifica pe membrii agenţiei de informaţii ISI, bănuiţi că aulegături cu Bin Laden. Oficialii SUA au cerut informaţii în special despreDirecţia S a ISI, care a cooperat strâns cu militanţii încă din perioadaluptelor antisovietice din Afganistan. "Este greu de crezut că ar fi ştiutKayani şi Pasha unde se află Bin Laden", a declarat un oficial din administraţie,referindu-se la şeful armatei pakistaneze, generalul Ashfaq Parvez Kayani, şila directorul ISI, locotenent-generalul Ahmad Shuja Pasha. "Nu aş fi însăsurprins dacă cineva apropiat de Pasha ştia", a adăugat oficialul. Presasugerează că generalul Ashfaq Parvez Kayani, una dintre figurile cele maiputernice din Pakistan, ar trebui să demisioneze.

Pede altă parte, puterea pakistaneză trebuie să facă faţă şi opoziţiei care cerepreşedintelui şi premierului să demisioneze, după operaţiunea forţelor specialeamericane pe teritoriul Pakistanului ce a dus la uciderea lui Osama bin Laden. ObrahimKhan, din partidul religios Jamat Islami, a cerut ca preşedintele Asif AliZardai să-şi asume responsabilitatea, pentru că a eşuat în apărareasuveranităţii naţionale. "Cerem o anchetă completă asupra incidentului şipedepsirea celor care nu au fost în stare să detecteze ore întregi intruziuneaamericană", a subliniat el, potrivit dpa. Forţele aeriene pakistaneze aunegat o declaraţie făcută anterior de şeful acestor forţe, care spusese căintruziunea elicopterelor militare nu a fost detectată, pentru că radareledesfăşurate la graniţa de vest nu erau active la 2 mai. Unele informaţiispuneau că elicopterele americane aveau dispozitivecu care aubruiatradarele pakistaneze. Şeful forţelor aerieneanegatacest lucru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-08-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image