2018-12-14 17:21


Putin: o lovitură pe la spate. Președintele rus spune că doborârea avionului de către turci va avea consecințe serioase

 |  19:23
Putin: o lovitură pe la spate. Președintele rus spune că doborârea avionului de către turci va avea consecințe serioase

Tensiunile dintre Rusia și Turcia au atins un prag critic după doborârea unui avion rusesc de către forțele aeriene turce. Pe de o parte, rușii susțin că aparatul Suhoi 24 a fost doborât fără motiv pentru că a zburat numai deasupra Siriei, tot timpul, iar în momentul în care a fost doborât era la 6000 de metri altitudine. De cealaltă parte, turcii spun că piloții ruși au intrat în repetate rânduri în spațiul lor aerian și au ignorat toate avertismentele pe care le-au primit în acest sens.

Putin a declarat că doborârea avionului rus reprezintă o „un cuțit înfipt pe la spate de complicii teroriștilor” și  va avea consecințe grave. „Din câte ştiu eu, partea turcă şi-a contactat aliaţii NATO pentru a discuta acest incident ca şi cum noi am fi doborât un avion turcesc. Oare Turcia vrea ca NATO să slujească intereselor Statului Islamic? Eu înţeleg faptul că fiecare stat are un interes regional, iar noi am respectat întotdeauna acest interes, dar nu vom permite ca astfel de crime să aibă loc”, a afirmat Vladimir Putin. El a precizat că Rusia va analiza tot ce s-a întâmplat și că „acest eveniment tragic va avea consecințe serioase asupra relațiilor ruso-turce”. Potrivit informațiile pe care le deținea, președintele rus a declarat că avionul era în spațiul aerian sirian, în zona Lattakia, și zbura la un kilometru distanță de frontiera cu Turcia când a fost lovit de o rachetă aer-aer lansată de un F-16 al aviației turce, apoi s-a prăbușit la patru kilometru de graniță, pe teritoriu sirian. Dar oricum, „piloții ruși nu reprezentau nicio amenințare la adresa Turciei”: „Acest lucru era evident. Participau la operaţiuni împotriva reţelei teroriste Stat Islamic. Rusia a considerat Turcia întotdeauna un prieten, nu doar un vecin. Nu am idee de ce a trebuit să se întâmple ce s-a întâmplat acum, dar în orice caz relaţiile nu mai sunt aceleaşi”, a afirmat Putin după întâlnirea cu regele Abdallah al Iordaniei.

O „sursă militară” din regimul Al-Assad, citată de agenția de presă oficială, a susținut că este vorba despre o „agresiune flagrantă împotriva suveranității siriene” în care Turcia a doborât un avion rus pe teritoriul Siriei atunci „când se întorcea dintr-o misiune de luptă împotriva grupării jihadinste Statul Islamic (SI)”. Sursa a continuat spunând că doborârea avionului „demonstrează că guvernul turc este de partea terorismului și sprijină grupările teroriste care au început să se năruie sub loviturile armatei siriene”.

Premierul turc

Prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu a declarat că este „dreptul Turciei, recunoscut internațional” și are „datoria națională” să ia „toate măsurile necesare împotriva oricui” îi încalcă spațiul aerian sau frontierele. Armata turcă a prezentat un grafic din care reiese că aparatul rusesc SU-24 intrase în spațiul aerian turc înainte de a fi doborât deasupra Siriei. Potrivit unui comunicat al armatei turce, avionul a pătruns în spaţiul aerian turc în zona oraşului Yaylidag, din provincia Hatay.

Nici asupra modului în care a fost doborât nu este consens între cele două părți implicate. Rușii spun că avionul lor a fost lovit de artileria turcă, iar responsabilii de la Ankara spun că a fost doborât de cele două avioane F-16 ale aviației turce, dar după ce i-au trimis 10 avertismente în 5 minute, care au fost ignorate.

Piloții au supraviețuit atacului, catapultându-se, dar uterior o grupare de rebeli din zonă a susținut că i-ar fi găsit și ucis. Este vorba despre rebeli turkmeni din Siria care luptă alături de opoziție împotriva dictatorului Al-Assad. Agenţia turcă de presă Dogan a relatat că două elicoptere ruse, care zburau la joasă altitudine în regiunea turkmenă Bayirbucak, îi căutau pe cei doi piloţi. Unul dintre ele a fost forțat să aterizeze din cauza tirurilor grupărilor rebele din zonă și după aterizare se pare că a fost distrus la sol cu o rachetă trasă de militanții de opoziție.

"În timp ce coborau, ei (membrii echipajului) încercau în mod repetat să-şi direcţioneze paraşutele astfel încât să sosească în teritoriul aflat sub controlul dictatorului Bashar al-Assad", a declarat Jabir Ahmad, un purtător de cuvânt al rebelilor, într-un mesaj trimis DPA pe Facebook. "Oamenii noştri din cadrul celei de a 10-a Brigăzi de Coastă de mitraliere au putut să-l lovească înainte să treacă mai departe, iar cadavrul a căzut în zona eliberată”, a mai spus Ahmad.

"Pilot rus ucis în provincia Latakia de revoluţionari... o căutare a celui de-al doilea pilot (este) în curs", a anunţat gruparea rebelă a 10-a Brigadă de Coastă în mesaje postate pe conturile ei de Twitter şi Facebook. Un consilier juridic din cadrul Armetei Siriene Libere (ASL) a confirmat că pilotul a fost ucis. Era neclar cum a murit pilotul, a declarat Osama Abou Zeid pentru DPA.

Tusk: să rămânem calmi

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, și-a anulat vizita pe care urma să o facă miercuri în Turcia, iar Consiliul NATO a convocat o reuniune de urgență în urma acestui incident. Reuniunea a avut loc la Bruxelles, începând cu ora 17 locală, și i-a reunit pe ambasadorii de pe lângă alianță a celor 28 de state membre. La ora închiderii ediției, ședința de urgență continua.

De asemenea, polonezul Donald Tusk, președintele Consiliului European, a transmit pe internet că „în acest moment periculos, după ce un avion rusesc a fost doborât, trebuie cu toții să ne păstrăm capul limpede și să rămânem calmi”.

Turcia i-a informat în scris pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și pe cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în legătură cu doborârea unui avion militar rus, au declarat marți surse diplomatice de la Ankara, citat de Reuters. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-24

TAGURI: putin, lovitura, presedinte, avion, turci, consecinte serioase, siria
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


STRATEG
24 Noi 2015

Tarule dute peste basinosi - homo si spalate pe piciore in Sena , la fel ca la Waterlo , cind armata ta la ciufulit pe Napoleon . Sau la Boromiro . Turcaleti sint cei care cumpara petrol si ii sprijina pe ISIS , neam de ai lor .Sint si lasi sa traga intr-un om care se salveaza cu parasuta . Ce pericol era pentru ei un om care atirna de o pinza alba , spre pamint ?
Random imageUltimele stiri


loading...