2017-01-24 23:19


Putin, în coasta Occidentului până în 2024

 |  21:00
Putin, în coasta Occidentului până în 2024

Decizia lui Vladimir Putin de a candida la preşedinţie anul viitor indică faptul că acesta ar putea rămâne la putere până în 2024. Potrivit schimbărilor consituţionale promovate de actualul preşedinte,Dmitri Medvedev, în 2012, mandatul prezidenţial va fi extins la şase ani de la patru. Putin l-a propus pe Medvedev pentru funcţia de premier, în cazul în care Rusia Unită va câştiga alegerile legislative din 4 decembrie Schimbarea de roluri a fost cea mai clară ilustrare că în Rusia domină aşa-numita "democraţie gestionată", un termen inventat de ideologii Kremlinului. Deşi Putin a plecat de la Kremlin, el a folosit toatele canalele media controlate de stat pentru a se promova intens, fapt ce i-a adus popularitate. Dacă va câştiga alegerile din 4 martie (o certitudine, în condiţiile în care el stăpâneşte sistemul politic din Rusia), Putin va reveni la preşedinţie chiar mai puternic decât atunci când a plecat. Mulţi ruşi îl văd pe Putin ca o figură puternică, un personaj decisiv pentru a rezolva problemele ţării.

Revenirea lui la Kremlin nu va uşura disputa Rusiei cu SUA în construirea scutului european de apărare antirachetă şi alte probleme. Dar presiunile economice l-ar putea împinge pe Putin să continue reformele menite să atragă mai multe investiţii străine, consideră analiştii. În conformitate cu Medvedev, relaţiile Rusiei cu Occidentul au fost mai puţin tensionate, chiar dacă nu au fost foarte multe schimbări în politica internă a Rusiei. Îmbunătăţirea relaţiilor cu Washingtonul a reflectat în mare măsură iniţiativa preşedintelui Barack Obama de a "reseta" relaţiile dintre celor două puteri. Nu este clar dacă Obama va câştiga un al doilea mandat anul viitor pentru a putea anticipa cum va evolua relaţia cu Putin la Kremlin. În ciuda declaraţiilor lui Medvedev de intenţii reformiste, Rusia a rămas sub asediul criticilor occidentale. Un raport al SUA de anul trecut arăta că "a existat o erodare constantă a democraţiei ruse".  Totodată, SUA susţin amplasarea de elemente ale unui sistem de apărare antirachetă în Europa, spunând că este necesar pentru a contracara ameninţarea unui atac din anumite ţări, cum ar fi Iranul. Dar Rusia a contestat necesitatea, o poziţie care este puţin probabil să se schimbe cu Putin înapoi la preşedinţie. Actualul premier a fost uneori un critic aspru la adresa SUA, iar relaţiile cu Washingtonul au cunoscut momente de încordare în timpul celui de-al doilea mandat prezidenţial al său. Preşedintele rus Dmitri Medvedev, ales în 2008, a cultivat o imagine mult mai prooccidentală.

Casa Albă a declarat că resetarea relaţiilor cu Rusia, iniţiată de administraţia Obama, va continua în cazul în care Vladimir Putin va reveni în funcţia de preşedinte. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Tommy Vietor, a declarat sâmbătă că “resetarea relaţiilor a avut întotdeauna legătură cu interesele naţionale, şi nu cu personalităţi individuale”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-11-06Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image