2017-01-17 02:53

EXTERNE


Războiul secret al lui Obama

 |  17:26
Războiul secret al lui Obama

Administraţia Obama s-a specializat în războaie secrete duse prin intermediul atacurilor cu drone (avioane fără pilot), sub comanda armatei şi a CIA. Criticii programului american acuză că un astfel de război secret produce de fapt asasinate prin victimele civile colaterale.

Administraţia preşedintelui democrat Barack Obama a folosit intensiv controversata armă în Pakistan sau Afganistan şi, mai recent, în Libia. Cele mai multe drone sunt lansate de la baza americană din Kandahar, Afganistan, şi sunt dirijate de la două centre din SUA. Pe lângă armata SUA, dronele sunt folosite în secret şi de CIA. Agenţia de informaţii s-a folosit de avioanele fără pilot în operaţiunile de combatere a terorismului din Pakistan, Yemen, Somalia, dar şi în acţiunile de spionaj în Iran.  CIA are autoritate juridică separată să desfăşoare operaţiuni de combatere a terorismului în conformitate cu un ordin secret prezidenţial, semnat pentru prima dată de preşedintele Ronald Reagan, cu mai mult de două decenii în urmă. Ordinul autorizează şi asasinatele.

Sub asaltul criticilor tot mai virulente, oficialii americani au spus că lansarea dronelor este în conformitate cu dreptul intern şi internaţional şi cu dreptul la autoapărare. Ei susţin că obiectivele sunt alese în conformitate cu criterii stricte, sub o supraveghere internă riguroasă şi că, în ciuda distanţei, piloţii sunt pe deplin conştienţi de rolul pe care îl joacă şi de efectul pe care îl au misiunile lor. Cu toate acestea, războiul dronelor a început să fie din ce în ce mai contestat din cauza victimelor colaterale. Deoarece numele morţilor şi ameninţarea pe care au reprezentat-o sunt secrete, este imposibil pentru oricine, fără acces la serviciile secrete americane, să evalueze dacă atacurile şi decesele se justifică.

Din 2004, SUA au lansat numai în Pakistan în jur de 300 de atacuri de acest tip care au ucis în jur de 2.500 de oameni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-03-24

TAGURI: drone, război, CIA, SUA, Obama, victime, PakistanComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

STEFAN
22 Dec 2011

Smecher. A facut asta ca sa nu fie acuzat ca Bush de moartea unor agenti si soldati. Daca nu prindea u iranienii drona, ramane a treaba secreta. Cred ca un astfel de razboi e ma i scump si asta s-ar pute a sa-l coste.

Adauga un comentariu

Random image