2018-12-11 09:06


Reuniunea de la București. Întărirea flancului estic al NATO, 2% din PIB Apărării

 |  19:01
Reuniunea de la București. Întărirea flancului estic al NATO, 2% din PIB Apărării

Liderii prezenți la reuniunea statelor din Europa Centrală și de Est, care are loc miercuri la București, au adoptat o declarație în care este subliniată necesitatea întăririi flancului estic al NATO și angajamentul alocării a 2% din PIB Apărării.

Declarația comună privind „Solidaritatea aliată și responsabilitatea comună“ au fost adoptate de președinții României, Klaus Iohannis, Poloniei, Andrzej Duda, Bulgariei, Rosen Plevneliev, Republicii Estonia, Toomas Hendrik Ilves, Republicii Letonia, Raimonds Vejonis, Republicii Lituania, Dalia Grybauskaite, Republicii Slovace, Andrej Kiska, Ungariei, Ader Janos, și președintele Camerei Deputaților a Republicii Cehe, Jan Hamacek.  Liderii prezenți la reuniune au convenit să continue să acționeze consistent în spiritul unității și solidarității NATO, precum și pentru întărirea legăturii transatlantice, catalogate vitale pentru Alianță, pentru a fi pregătiți să facă față amenințărilor și provocărilor, indiferent de unde vin acestea.

„În concordanță cu deciziile Summitului din Țara Galilor și în perspectiva Summitului de la Varșovia, vom acționa împreună cu alți aliați pentru a întări flancul estic al NATO. Implementarea completă a Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale și adaptarea strategică pe termen lung a Alianței, pe dimensiunile politică, militară și instituțională, vor fi de o importanță crucială în această privință. Astfel, Summitul de la Varșovia constituie momentul propice pentru a lua decizii privind noi angajamente aliate de asigurare și adaptare în legătură cu procedurile NATO, structurile, forțele și infrastructura de apărare. Astfel de măsuri, care urmăresc să întărească apărarea și capacitatea noastră de descurajare, vor adapta Alianța la mediul de securitate actual fundamental schimbat“, se arată în document.

Cele nouă state au convenit să contribuie activ la conturarea răspunsului strategic aliat pentru amenințările și riscurile de securitate pe termen lung cu care se confruntă în est. „Ne vom uni eforturile pentru a securiza, acolo unde este necesar, o prezență militară aliată robustă, credibilă și sustenabilă în regiunea noastră“, stipulează Declarația comună. De asemenea, documentul conține angajamentul alocării a 2% din PIB Apărării și continuarea politicii „ușilor deschise“ a NATO. Cei nouă lideri europeni au convenit și promovarea unei cooperări intensificate cu partenerii NATO, în special cu cei din vecinătate.

În plus, se stipulează necesitatea ca Rusia să revină la respectarea dreptului internațional. „Rămânând profund preocupați de continua postură agresivă a Rusiei, vom rămâne fermi asupra necesității ca Rusia să revină la respectarea dreptului internațional și a obligațiilor internaționale, a responsabilităților și angajamentelor sale, ca o pre-condiție pentru o relație NATO - Rusia bazată pe încredere și siguranță“, se afirmă în Declarația comună.

Cele nouă state arată că vor menține și își vor intensifica implicarea în elaborarea unui răspuns comun față de riscurile emergente, cu accent deosebit asupra războiului hibrid, apărării cibernetice, securității energetice și comunicării strategice.

La reuniunea de la București a participat și secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-04

TAGURI: nato, reuniune, bucuresti
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...