2019-02-16 00:11


Riscul unui Brexit rămâne. Marea Britanie nu a obținut mari concesii din partea UE

 |  18:17
Riscul unui Brexit rămâne. Marea Britanie nu a obținut mari concesii din partea UE

Marea Britanie negociază în continuare planul propus de președintele Consiliului European, Donald Tusk, pentru a evita ieșirea UE (supranumită Brexit), și își susține cererile mai departe. Dar, potrivit publicației The Telegraph, un proiect al propunerii finale, obținut pe surse, arată că nu s-au făcut progrese însemnate și riscul unui Brexit rămâne.

După negocierile cu premierul David Cameron, Tusk a propus săptămâna trecută un preacord pe baza căruia se va adopta textul ce va fi supus aprobării Consiliului European din 18 și 19 februarie. Documentul menționează posibilitatea de a se apela la o așa-numită „frână de urgență”, adică suspendarea acordării ajutoarelor sociale timp de patru ani pentru imigranții comunitari nou-veniți, dar numai în cazul unui aflux migrator masiv. Dar și aceste măsuri vor putea fi luate doar cu acordul Comisiei Europene și al Consiliului European. De asemenea, se prevede crearea unui mecanism al „cartonașului roșu”, cu care parlamentele naționale ar putea bloca o inițiativă legislativă a Comisiei Europene, dar pentru ca acest procedeu să se aplice, va fi nevoie ca nu mai puțin de 55% din parlamentele naționale să voteze de asemenea împotriva ei.

Cameron s-a declarat mulțumit de propuneri, dar numeroși politicienii britanici, inclusiv din tabăra sa conservatoare, au primit cu ostilitate inițiativa lui Tusk, reproșându-i șefului executivului de la Londra că a obținut prea puțin, mai ales în ceea ce privește imigrația și repatrierea unor atribuții de la Bruxelles către Londra, informează Agerpres.

Din aceste motive, Guvernul britanic a încercat mai departe, la negocieri, să mai obțină un acord mai bun, dar concesiile sunt minore și se referă la restrângerea mai substanțială a drepturilor imigranților comunitari veniți în căutarea unui loc de muncă în Marea Britanie.

Europa cu mai multe viteze

Mai mult, față de documentul inițial, Marea Britanie pare să fi pierdut în două chestiuni cheie, respectiv scutirea City-ului londonez de la aplicarea unor reguli europene privind investițiile și renunțarea la principiul adoptării obligatorii a monedei euro de către toate statele UE.

Conform The Telegraph, renunțarea la acest ultim principiu a întâmpinat o opoziție înverșunată din partea Franței și a Belgiei, care se tem că dacă nu va mai exista obligația adoptării monedei euro de către toate statele membre ar exista riscul să se avanseze către o Europă cu mai multe viteze, sau o Europă „a la carte”.

Viziunea unei Uniuni Europene cu mai multe viteze a fost expusă și anul trecut de ministrul britanic de externe, Philip Hammond, împreună cu omologul său italian, Paolo Gentiloni, care au publicat în comun un editorial în care au susținut ideea unui nou model de Uniune Europeană, bazat pe flexibilitate și pe niveluri diferite de integrare în funcție de opțiunile fiecărui stat membru.

Acel editorial a ilustrat și esența actualelor solicitări ale Londrei pentru reformarea blocului comunitar, și anume consolidarea suveranității statelor UE, în detrimentul politicii federaliste de adâncire a integrării europene ce este susținută intens la Paris și Berlin, care de altfel au criticat atunci inițiativa lui Hammond și a lui Gentiloni, transmite Agerpres.

Iar ultimele evoluții în dosarul Brexit confirmă refuzul liderilor europeni de a se angaja într-o reformă profundă a Uniunii Europene, întrucât ei se tem că un acord care să satisfacă solicitările Londrei ar putea fi folosit și de alte state pentru a submina coeziunea blocului comunitar, conchide Stephen Booth, directorul centrului de analiză Open Europe.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-11

TAGURI: risc, brexit, marea britanie, concesii, ue
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...