2018-12-11 18:51


Rusia, cel mai periculos vecin: Ucraina și Georgia denunță amenințarea Moscovei

 |  19:33
Rusia, cel mai periculos vecin: Ucraina și Georgia denunță amenințarea Moscovei

Agresivitatea renăscută a Federației Ruse sperie statele cu care se învecinează. Ucraina încearcă să reziste ofensivei militare rusești, Georgia atrage atenția asupra aventurilor militare ale puterii de la Kremlin. În această vreme, europenii încearcă să domolească entuziasmul european al candidaților din Europa de Est.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și-a avertizat compatrioții asupra unei iminente ofensive militare rusești în această vară. „Cred că ei pregătesc o ofensivă, cred că trebuie să fim pregătiţi şi cred că nu le dăm nici cea mai mică şansă a unei provocări”, a subliniat liderul de la Kiev într-un interviu acordat postului britanic BBC. Președintele ucrainean a mărturisit că se teme că teritoriile cucerite de separatiștii asistați de forțele rusești nu vor putea fi recuperare prin mijloace militare, unica soluție fiind diplomația. Politicianul ucrainean a recunoscut că este obligat să negocieze cu Vladimir Putin, chiar dacă omologul rus conduce ostilitățile la adresa țării sale, informează Mediafax. „Am să vă spun absolut clar că aceasta nu este o luptă cu separatişti susţinuţi de ruşi, este un război real cu Rusia. Faptul că am capturat soldaţi din cadrul forţelor speciale ruse (este - n.r.) o dovadă puternică a acestui lucru”, a explicat președintele Ucrainei.

În replică, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a ridiculizat afirmațiile lui Poroșenko, relatează Agerpres. „Trebuie să se țină cont de faptul că, din păcate, Kievul poartă un război împotriva propriilor cetățeni. Ei (cetățenii ucraineni, n.r.) sunt cei care trag și tot ei sunt cei care mor, a afirmat oficialul de la Kremlin, reluând vechile teze ale diplomației de la Moscova.

Alte acuzații

Ghiorghi Margvelașvili, președintele Georgiei, a acuzat Rusia că se folosește de forța militară de care dispune pentru a-și menține vecinii în sfera sa de influență. „Rusia acţionează foarte rapid şi trimite imediat tancuri. De aceea, putem spune că jumătate din continentul Euroasiatic trăieşte sub o ameninţare constantă” a Moscovei, a precizat liderul din Caucaz. „Georgia continuă să simtă ameninţarea militară a Rusiei, după pierderea a 20 la sută din teritoriu în 2008”, a adăugat Ghiorghe Margvelașvili. Rusia a invadat Georgia în vara anului 2008 și este un aliat al regiunilor separatiste Osetia de Sud și Abhazia, echivalentele din Caucaz ale Transnistriei.

Legătura cu UE

Președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, a explicat că autoritățile europene trebuie să renunțe la promisiunile goale făcute statelor din Parteneriatul Estic pentru că programul nu garantează dobândirea automată a calității de membru al UE. El a mai spus că eliminarea vizelor pentru spațiul Schengen depinde direct de reformele instituite de Tbilisi și Kiev din Parteneriatul Estic. „Progresele în ambele ţări, în Georgia şi Ucraina, sunt cu adevărat promiţătoare”, a mai spus Tusk. Summitul Parteneriatului Estic este organizat în capitala Letoniei, la Riga, și se desfășoară în perioada 21-22 mai. Cetățenii moldoveni pot călătorii fără vize în UE încă de anul trecut. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-20

TAGURI: rusia, ucraina, georgia, moscova, petro, porosenko, ghiorghi, margvelasvili, abhazia, osetia, sud, rusi, ofensiva
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...