2018-11-18 12:32


Rusia vrea să profite de Dodon și Radev

 |  19:10
Rusia vrea să profite de Dodon și Radev

Rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și Bulgaria, unde au câștigat candidații socialiști proruși, Moscova se bucură și se pregătește să profite de „oportunități”.

Așa se face că din gura lui Iuri Uşakov, consilier la Kremlin, aflăm că Rusia speră că va putea stabili legături mai constructive cu Bulgaria şi Republica Moldova după ce în ambele ţări au fost aleşi preşedinţi care vor relaţii mai bune cu Moscova. „Ne aşteptăm să existe unele oportunităţi acolo pentru relaţii mai constructive", a declarat Uşakov miercuri, pentru RIA Novosti, preluată de Mediafax.

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a câștigat alegerile prezidențiale în turul al doilea și deja și-a anunțat vizita la Moscova. La bulgari, la fel, a câștigat candidatul Partidului Socialist, generalul-maior Rumen Radev, fostul comandant al Forțelor Aeriene Bulgare. Presa din Rusia a lăudat victoria celor doi la alegerile prezidenţiale. Pe site-ul publicaţiei Russia Today era publicat un articol intitulat „Victoria Socialismului: Dodon şi Radev au devenit preşedinţi ai Republicii Moldova şi Bulgariei”.

Dodon are bilet de Moscova

Preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, va întreprinde prima sa vizită oficială la Moscova, la finalul lunii noiembrie, ocazie cu care se va vedea cu președintele rus Vladimir Putin. Dodon va ajunge acolo după o întâlnire a comisiei interguvernamentale ruso-moldovene de comerţ şi economie, a declarat Grigory Karasin, adjunctul ministrului rus de Externe, potrivit TASS. „O comisie interguvernamentală (ruso-moldoveană) este programată să se întrunească la finalul lunii noiembrie (înainte vizitei lui Dodon) pentru a discuta chestiuni concrete privind cooperarea comercială şi economică între cele două ţări", a declarat Karasin.

În timpul campaniei prezidenţiale, ca și înainte, de altfel, Dodon a militat pentru intensificarea relaţiilor cu Rusia și se declară fără rezerve un admirator al lui Putin. El a lăudat, într-un interviu acordat unui post rus de televiziune, patriotismul din Rusia, subliniind că vrea să îi facă pe cetăţenii moldoveni să fie mândri de ţara lor, nu să dorească „unirea cu România sau aderarea la NATO".

„Îi invidiez pe cetăţenii admirabili ai Federaţiei Ruse pentru că au un asemenea lider. Cred că preşedintele (Putin - n.red.) a făcut eforturi mari pentru intensificarea patriotismului şi pentru consolidarea bazelor statului; aceste lucruri sunt foarte importante, o ţară nu poate avea un viitor fără ele, iar nouă ne lipsesc în acest moment", a declarat socialistul Igor Dodon într-un interviu acordat postului rus Zvezda TV.

Prin contrast, el i-a criticat pe moldovenii care vor altceva: „O anumită parte a societăţii (Republicii Moldova - n.red.) ar vrea unificarea cu România, iar alta aderarea la NATO. Noi nu avem patriotismul din Rusia. Aş vrea să fac acelaşi lucru în ţara noastră, să îi fac pe cetăţeni să fie mândri de ea".

Dar Dodon a mai promis și că va propune organizarea de alegeri legislative anticipate anul viitor, idee pe care a reluat-o și după ce a câștigat alegerile prezidențiale. Într-un interviu telefonic pentru postul Rossiya 24, Dodon a explicat că această iniţiativă vizează înlăturarea actualului Guvern proeuropean astfel încât aliaţii lui să îşi poată implementa proiectele.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-23

TAGURI: rusia, dodon, radev, republica moldova, bulgaria
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...