2018-10-23 02:21


S-a înființat un Centru European Contraterorism. Europol: ISIS va comite noi atacuri în Europa

 |  20:15
S-a înființat un Centru European Contraterorism. Europol: ISIS va comite noi atacuri în Europa

Agenţia europeană a poliţiei, Europol, avertizează întru-un raport prezentat luni, că gruparea teroristă Stat Islamic pregăteşte noi atentate cu victime multiple în spaţiul Uniunii Europene, principala ţintă fiind Franţa, informează cotidianul La Repubblica. „Există toate motivele să ne aşteptăm ca organizaţia teroristă Stat Islamic, islamişti inspiraţi de această organizaţie sau alt grup terorist cu raţiuni religioase să încerce să comită un nou atac în Europa, în special în Franţa, cu scopul de a genera victime multiple în rândul civililor", se arată în raport. „Atacurile ar viza cu prioritate ținte civile, din cauza impactului pe care l-ar genera”, se precizează în documentul unde se vorbește și de „o schimbare de strategie a SI, care vrea să acționeze global".

Directorul Europol, Rob Wainwright, a întărit că situația este periculoasă și că ISIS „a dezvoltat o nouă capacitate de luptă de a comite atentate de amploare”.

Wainwright a prezentat raportul Europl cu ocazia lansării oficiale la Amsterdam a unui nou Centru European de Contraterorism.

Raportul este rezultatul unui seminar între experți din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene organizat la trei săptămâni după atentatele de la Paris de la 13 noiembrie, soldate cu 130 de morți.

Analiza semnalează "o schimbare în modul de operare" al grupării jihadiste implantate în Siria și în Irak, care este acum capabilă să comită 'când dorește', oriunde în lume, "serii de atacuri complexe și bine coordonate" cu ajutorul unor combatanți locali care cunosc bine spațiul în care se află.

„Se pare că luptătorii SI au libertate tactică atunci când își aleg țintele, pentru a-și adapta planurile la circumstanțe locale specifice, ceea ce îngreunează sarcina forțelor de ordine de a detecta astfel de planuri și de a identifica într-un stadiu incipient persoanele implicate”, se observă raportul.

Centrul European de Contraterorism, cu baza în sediul Europol de la Haga, este dotat în prezent cu circa 40 de analiști, însă Rob Wainwright a dat asigurări că mijloacele acestuia urmează a fi întărite în lunile care vin, în contextul în care țările din UE s-au angajat să îmbunătățească schimbul de informații după atentatele de la Paris.

Centrul "se va concentra în special pe comunitatea de 5.000 de cetățeni europeni care s-au radicalizat după ce au participat la conflictele din Siria și Irak, dintre care mulți au revenit în societățile noastre și reprezintă un risc major de securitate", a precizat directorul Europol.

Propaganda terorii

Gruparea Statul Islamic (SI) a publicat duminică o înregistrare video care îi pune în scenă, postum, pe cei nouă autori ai atentatelor care au făcut 130 de morți pe 13 noiembrie la Paris și în care îi amenință pe liderii țărilor din cadrul "coaliției" antijihadiste, inclusiv pe premierul britanic David Cameron. În această înregistrare, publicată sub titlul "Omorâți-i acolo unde-i întâlniți", este vorba despre patru belgieni, trei francezi și doi irakieni.

Publicată de divizia media în limbi străine a Statului Islamic, Al-Hayat Media Center, înregistrarea video îi înfățișează pe acești jihadiști în timp ce comit atrocități, cum ar fi decapitări și executarea prin împușcare a unor persoane prezentate ca ostatici. Înregistrarea îi descrie pe cei nouă jihadiști ca "lei" care "au îngenuncheat Franța".

Înregistrarea video arată, de asemenea, o fotografie a premierului britanic David Cameron, însoțită de o frază în engleză afirmând că "Oricine se va așeza de partea necredincioșilor va fi ținta săbiilor noastre”. „Vom examina această înregistrare video", a precizat un purtător de cuvânt al executivului britanic, adăugând că este vorba de o nouă operațiune 'de propagandă' a "unei grupări teroriste cu metode îngrozitoare, care se află clar în declin și care bate în retragere”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-25

TAGURI: centru european contraterorism, europol, isis, atacuri, europa
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


STRATEG
25 Ian 2016

Voi le dati arme . Tot voi cumparati petrol de la ei . Angelica ia chemat in Europa si le da bani deamoaca . Acum a-ti distrus linistea si stabilitatea lumi .
CROCODILUL FLAMAND
25 Ian 2016

CAM ARE DREPTATE "STRATEG"...STATUL ISLAMIC SI AL-QAIDA AU FOST CREATE DE SERVICIILE SECRETE SI BANCHERI....ACUM CE DRACU SA MAI INTELEAGA OMUL DE AICI?CA S-AU RZGANDIT BANCHERII SI NU VOR S MAI MEARGA PE DRUMUL ASTA?ATUNCI SA NU LE MAI DEA ARME SI MASINI CONTRA PETROL...SI SA-I GONEASCA DIN IRAK...APROPOS PE VREMEA LUI SADDAM ASTIA CU "STATUL ISLAMIC" NU ERAU ,AU APARUT IN "DEMOCRATIA" ADICA HAOSUL POST-SADDAM TOT FELUL DE SECTE DE CUDATI...SI EUROPENII I-AU ADUS IN EUROPA CA SA TE LUPTI CU MLIOANE DE REFUGIATI ASTA CHIAR CA E CEVA IMPOSIBIL...ACUM IN FIECARE SAPTAMANA O SA SE TREZEASCA CATE UNUL CA VREA SA FACA VREO PORCARIE...MILIOANE DE SUSPECTI...BUN MOTIV SA INSTAUREZI O DICTATURA MILITARA EUROPEANA LA FEL CUM A VRUT SI HITLER SAU STALIN...TOATA LUMEA E SUSPECTA DE CEVA...SE DUCE DRACULUI EUROPA CIVILIZATA
CROCODIL DE COTROCENI
25 Ian 2016

IN IRAK - KUVEIT , SADAM A DAT FOC LA TOATE SONDELE INTRO ZI . ACUM TOATA INTELIGENTA LUMI NU GASRSTE SONDELE , CONDUCTELE , RAFINARIILE , SAU ALTELE MOBILE FACUTE SI VINDUTE TOT DE EI . SE JOACA DEA FATA ASCUNSELEA DE 4 - 5 ANI . AU DAT IN ORBUL GAINILOR ? BA = LICURICILOR = DA-TI O BOABA ELECTRONICA SI SE OPRESTE TOATA MASINARIA LOR ELECTRONICA , MASINI , TANCURI , LANSATOARE , RACHETE , PLUS TELEFOANE , RADIO . IAR EI FLUIERA LA SERPI , IN LEVANT . IN IUGOSLAVIA ATI DAT= BOMBA CU GRAFIT= LA NODURILE ELECTRICE - TRANSFORMATOARE SI FLUIERAU , CINTAU , LA LUNA . ACUM SA TERMINAT - GRAFITUL - ???????
Random imageUltimele stiri


loading...