2018-10-15 20:35


S-au DESCHIS secţiile de vot. FRANCEZII îşi aleg PREŞEDINTELE

 |  09:38
S-au DESCHIS secţiile de vot. FRANCEZII îşi aleg PREŞEDINTELE

Secţiile de vot s-au deschis în Franţa duminică, la ora locală 8.00 (9.00 ora României), pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Alegătorii vor desemna al optulea preşedinte al Republicii a V-a, dintre candidatul de centru Emmanuel Macron şi candidata de extremă-stângă Marine Le Pen.

Aproape 47 de milioane de francezi sunt chemaţi la urne şi pot vota la una din cele 69.245 de secţii deschise atât în Hexagon, precum şi în teritoriile de peste mări ale Franţei.

Pe teritoriul ţării, majoritatea celor 66.546 de secţii de vot se vor închide la ora locală 19.00 (20.00 ora României) – cu o oră mai târziu decât la prezidenţialele precedente, pentru a evita riscul divulgării rezultatelor. Totuşi, secţiile vor rămâne deschise până la ora locală 20.00 (21.00 ora României) în marile oraşe din Franţa.

Ultimele sondaje, publicate vineri, îl creditează pe Macron cu 62% din intenţiile de vot în al doilea tur de scrutin, faţă de 38% pentru Le Pen. Acesta este cel mai bun rezultat înregistrat de candidatul de centru în sondaje realizate de institute de prestigiu, după primul tur de scrutin din 23 aprilie.

Unde votează cetăţenii francezi din România şi Republica Moldova

Cetăţenii francezi din România pot vota, duminică, pentru alegerile prezidenţiale din Franţa, în Bucureşti, Cluj-Napoca sau Iaşi. De asemenea, este deschisă o secţie de votare şi la Chişinău. La fel ca la primul tur al alegerilor, cetăţenii francezi care locuiesc în România pot vota la sediul Ambasadei Franţei din Bucureşti şi la sediile institutelor franceze din Cluj şi Iaşi. Secţiile de votare sunt deschise între orele 8.00 şi 19.00.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, din 23 aprilie, peste 1.300 de cetăţeni francezi au votat în România şi în Republica Moldova, în circumscripţia consulară a Ambasadei Franţei la Bucureşti.

Potrivit site-ului Ambasadei Franţei la Bucureşti, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa în circumscripţia consulară a Ambasadei Franţei la Bucureşti s-au înscris 2.551 de cetăţeni francezi, din care au votat  1.346 (52,76 %), numărul voturilor valabil exprimate fiind  1.331. Cele mai multe voturi în România şi Republica Moldova - 524 - le-a avut Emmanuel Macron, urmat de François Fillon, cu 428 de voturi, Jean-Luc Mélenchon, cu 179 de voturi, Marine Le Pen, cu 81 de voturi, Benoît Hamon, cu 70 de voturi şi Nicolas Dupont-Aignan, cu 23 de voturi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-05-07

TAGURI: alegeri franta, sectii de vot, emmanuel macron, marine le pen
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...