2017-01-20 08:08

EXTERNE


Şah american în apele Chinei

 |  21:00
Şah american în apele Chinei

Douăzeci de ani după ce SUA au retras bazele militare din Filipine, Washingtonul se află în discuţii cu Manila pentru o prezenţă militară în ţara din Asia de Sud-Est. Atitudinea din ce în ce mai agresivă a Chinei legată de disputele teritoriale şi drepturile asupra resurselor din Marea Chinei de Sud a determinat autorităţile din Filipine să negocieze o nouă alianţă cu SUA. Este prima mutare a Casei Albe împotriva „duşmanului nenumit”, China.

Vestea că Pentagonul are în vedere o întoarcere în Filipine cu nave şi trupe terestre va determina cu siguranţă mânia Chinei. Deşi nu a existat o reacţie imediată din partea Chinei, Beijingul a protestat deja cu privire la planul de a spori prezenţa forţelor americane în regiune, pe care îl vede ca pe o încercare  de a contracara influenţa în sud-estul Asiei. America are deja bazele mari în Japonia şi Coreea de Sud.

Chiar dacă decizia finală va fi luată în luna martie, revenirea americană în Filipine este primul indiciu concret al SUA cu privire la priorităţile strategice viitoare. În discursul său din 5 ianuarie, preşedintele Barack Obama a vorbit despre o nouă doctrină militară care are în centrul atenţiei regiunea Asia-Pacific. Unii specialişti au declarat că mutarea accentului în Asia s-a pus la cale cu mult timp în urmă, dată fiind importanţa economică şi în ascensiune a Chinei.

Zona Asia-Pacific a fost ignorată în ultimii ani de Washington, care s-a concentrat pe Orientul Mijlociu şi Afganistan. Acest lucru a permis Chinei să-şi afirme prezenţa în zonă, în special în Marea Chinei de Sud, ceea ce a stârnit îngrijorare printre vecinii săi mai slabi. China insistă că are suveranitate în cea mai mare parte din Marea Chinei de Sud, inclusiv în zonele aflate în litigiu - Insulele Paracel şi Spratly, revendicate şi de Filipine. Tensiunile asupra insulelor au crescut în mod constant în ultimul an, soldate cu ciocniri între nave de patrulare chineze şi navele din Filipine şi Vietnam. În plus faţă de Filipine, şi Vietnam, care îşi are propriile dispute teritoriale cu China, vrea redeschiderea legăturilor militare cu SUA.

Amiralul Jonathan W. Greenert, şeful operaţiuni navale, a numit Asia de Sud „regiunea cu cel mai mare potenţial în viitor pentru Marina SUA prin parteneriate militare”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-06-02

TAGURI: Filipine, China, SUA, nave militare, trupe, revendicări, marea chinei de sud, ObamaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image