2018-11-18 03:53


Scandalul de spionaj: Europa aşteaptă "răspunsurile" Washingtonului

 |  07:35
Scandalul de spionaj: Europa aşteaptă "răspunsurile" Washingtonului

Comisarul european Michel Barnier a declarat marţi la Washington că dezvăluirile cu privire la programul de spionaj american au ridicat problema "încrederii reciproce între aliaţi" şi a subliniat că Europa aşteaptă răspunsuri de la Washington, chiar o schimbare de "metode", relatează AFP.

"Această afacere de interceptări şi spionaj ridică problema încrederii reciproce între aliaţi... justificând că atunci când se vorbeşte mai degrabă în sens contrar, se pun toate cărţile pe masă", a declarat în faţa presei comisarul european pentru piaţa internă şi servicii financiare, în timpul vizitei sale în capitala SUA.

"De aceea am deschis cu statele membre... un grup la nivel înalt pentru a ajunge la partea de jos a lucrurilor, pentru a cunoaşte adevărul, primi răspunsuri clare şi precise la această chestiune de spionaj în special în instituţiile noastre şi în rândul cetăţenilor noştri", a adăugat el.

Michel Barnier a refuzat să precizeze dacă aceste dezvăluiri ar afecta negocierile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite asupra unui acord larg de liber schimb-TTIP, începute la 8 iulie la Washington.

Negocierile au loc pe fondul scandalului provocat de Edward Snowden, fostul consultant al serviciilor de informaţii americane urmărit de Washington după ce a dezvăluit lumii amploarea spionajului mondial practicat de serviciile secrete ale Statelor Unite. Dezvăluirile despre spionarea birourilor UE de către Agenţia de Securitate Naţională NSA au făcut situaţia electrică. Parisul a ameninţat cu suspendarea "temporară" a discuţiilor privind TTIP, înainte de a se alătura soluţiei recomandate de Berlin de a lansa lucrările la acordul comercial dar a cere în paralel "clarificări" din partea Washingtonului.

Michel Barnier a estimat de asemenea că UE ar trebui "să se înzestreze cu mijloacele de a proteja datele cetăţenilor săi", apărând propunerea cancelarului german Angela Merkel de a adopta un regulament european pentru protecţia datelor.

"Europenii au încetat acum să mai fie naivi", a spus Barnier, confirmând că în timpul intervenţiei sale de duminică la prestigioasa Brookings Institution, el a avut surpriza să primească o invitaţie cu menţiunea: "NSA îl felicită dinainte pe comisarului Barnier pentru remarcile sale /întrucât noi îi citit toate mailurile/". "A fost de umor...", a spus el.

Barnier este în vizită la Washington de duminică până miercuri şi s-a întâlnit în special cu secretarul Trezoreriei, Jack Lew.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-17
Citeste si:
Fostul consultant NSA, Edward Snowden a cerut azil temporar în Rusia
Pierderile SUA cauzate de Edward Snowden pot creşte. Fostul spion NSA mai are de detonat documente
Edward Snowden: Agenţii NSA au cooperat cu agenţii statelor occidentale
Edward Snowden: Lista cu misiunile diplomatice din SUA spionate de serviciile secrete americane
UPDATE. Snowden: Londra este mai 'rea' decât Washingtonul

TAGURI: europa, spionaj, scandal, raspunsurile
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...