2018-12-17 00:12


Scutul antirachetă vulnerabil în cazul unui atac al Moscovei

 |  13:25
Scutul antirachetă vulnerabil în cazul unui atac al Moscovei

Sistemul de apărare antirachetă al SUA nu va ajunge într-un viitor previzibil de timp la un nivel la care să reziste unui eventual răspuns din partea forţelor nucleare strategice ruse, estimează o serie de experţi ruşi din cadrul Institutului pentru SUA şi Canada din Moscova, într-un raport publicat cu ocazia împlinirii a zece ani de când Washingtonul a abandonat Tratatul privind apărarea antirachetă, transmite Golos Rossii, în pagina sa electronică.

În iunie 2002, administraţia preşedintelui George W.Bush a decis ca SUA s-a retras în mod unilateral din Tratatul ABM, conform raportului citat de Golos Rossii, care scrie că de atunci apărarea antirachetă ocupă un loc central nu numai în relaţiile ruso-americane, ci şi la nivel global.

Washingtonul explică amplasarea scutului antirachetă în Europa prin potenţialele ameninţări cu rachete dinspre ţări precum Iranul sau Coreea de Nord, însă autorii raportului subliniază că aşa cum decurg în prezent lucrurile în domeniul antirachetă “un risc ipotetic este declarat ameninţare directă şi imediată”.

Desfăşurarea unor elemente ale sistemului american antirachetă în România şi, posibil, în Polonia, a unui radar în Turcia şi a unor nave cu sisteme Aegis în mările nordice nu se încadrează în explicaţiile Casei Albe, susţine Moscova. Chiar şi în cazul în care Iranul va lansa într-adevăr o rachetă în direcţia Los Angeles, traiectoria acesteia nu poate trece nicidecum prin Norvegia, argumentează ei.

Pentru a evita orice surprize, Moscova urmăreşte de pe acum ca echilibrul de forţe să nu fie perturbat şi a angajat o modernizare accelerată a forţelor sale nucleare. În plus, persistenţa cu care Washingtonul îşi promovează scutul antirachetă în Europa suscită unele reflecţii, consideră, la rândul său, Vladimir Evseev, directorul Centrului pentru studii politice din Moscova.

Sistemul antirachetă este o prioritate pentru Partidul Republican din SUA şi dacă la alegerile prezidenţiale din noiembrie va învinge candidatul acestuia este de aşteptat o creştere a cheltuielilor în domeniul apărării antirachetă, estimează el. În opinia unor experţi ruşi, o viitoare administraţie americană ar putea chiar denunţa şi START-2, încheiat între democratul Barack Obama şi Rusia.

În cazul victoriei Partidului Democrat în alegerile din noiembrie, a doua administraţie Obama va adopta, cel mai probabil, o linie flexibilă la negocierile cu Moscova în problema scutului antirachetă, conform acestora.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-11-18

TAGURI: scut antiracheta, rusia, sua
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...