2018-10-20 11:51


Se apropie lovitura israeliană

 |  21:00
Se apropie lovitura israeliană

Raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) privind dosarul nuclear iranian, care va fi dat publicităţii în această săptămâna, va dezvălui eforturile Teheranului de a construi un model computerizat de focos nuclear. În context, preşedintele israelian, Shimon Peres, a declarat că “un atac împotriva Iranului” din partea Israelului şi a altor ţări este “din ce în ce mai probabil”. Totodată, un înalt oficial militar american a avertizat că Iranul a devenit cea mai mare ameninţare pentru Statele Unite şi Israel.

Documentul, care conţine şi imagini prin satelit ale unei structuri metalice pentru testarea materialelor nucleare explozibile, se bazează pe informaţii furnizate de Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Israel. AIEA a coroborat informaţiile mai multor agenţii occidentale de spionaj de pe parcursul a şapte ani.

Israelul se pregăteşte

Preşedintele israelian, Shimon Peres, a avertizat că un atac al Israelului împotriva Iranului este “din ce în ce mai probabil”, iar şeful diplomaţiei israeliene, Avigdor Liebermann, a estimat că raportul AIEA va dovedi “mai presus de orice îndoială” obiectivele militare ale programului nuclear iranian. Potrivit lui Peres, “serviciile de informaţii din diverse ţări care supraveghează Iranul sunt îngrijorate şi îi presează pe liderii lor să avertizeze că Iranul este pe cale de a se dota cu armă atomică”.

Ultimele zile au fost dominate de speculaţiile că Israelul se pregăteşte de acţiune militară împotriva Teheranului. Nu ar fi la primele atacuri de acest gen. Israelul a bombardat un reactor nuclear irakian în 1981 şi a lansat o grevă similară împotriva Siriei în 2007. Dar mulţi analişti independenţi consideră că o misiune singulară ar fi prea mult pentru Israel, pentru că nu are bombardiere cu rază lungă care ar putea furniza daune durabile la instalaţiile iraniene.

SUA menţin suspansul

Oficial, administraţia Obama a minimalizat public speculaţiile conform cărora SUA şi Marea Britanie ar lua în considerare o lovitură militară împotriva facilităţilor nucleare iraniene, declarând că se concentrează pe o strategie diplomatică. Statele Unite ar marşa pe înăsprirea sancţiunilor existente în sectoarele financiar şi bancar şi pe o presiune suplimentară politică precum izolarea diplomatică.Mai mulţi reprezentanţi ai administraţiei Obama au declarat că una dintre opţiuni ar fi sancţionarea Băncii Centrale a Iranului, deşi SUA sunt conştiente de impactul unei astfel de mutări asupra preţului petrolului într-o perioadă de criză economică globală. Obama are o misiune dificilă, pentru că s-a plasat el însuşi într-o poziţie nefericită de ostilitate faţă de Israel, în timp ce a practicat conciliatorismul cu Iranul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-08-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...