2017-01-18 05:58

EXTERNE


Se cere dovada morţii lui Osama bin Laden

 |  19:10
Se cere dovada morţii lui Osama bin Laden
După ce mulţimile au primit cu entuziasmmoartea lui Osama bin Laden, scepticii se întreabă: "Unde e dovada?".În discursul său, preşedintele Obama a evitat orice menţionare a probei ADN saua dovezilor fotografice. Dar oficiali dinadministraţia Obama au declarat pentru ABC News că “nu există nici o îndoialăcă el este".

Americanii vor mai mult decât o dovadăvizuală sau de ADN. “Autorităţile ar trebui să prezinte un video, oricât deînspăimântător ar fi. E ceva ce ar trebui să putem vedea" , spune un americanpentru ABC. Un altul subliniază că, deşi moartea lui Bin Laden este o lovitură pentrual-Qaida, el încă mai consideră că este greu de crezut. "Sunt aproape şaseani de când am auzit foarte multe despre el sau locaţia sa, şi de zvonuri despremoartea lui Bin Laden (chiar şi din cauze naturale)”, spune el.

Încercândsă evite propagarea teoriilor conspiraţiei, consilierul preşedintelui americanîn combaterea terorismului, John Brennan, a precizat că administraţia Obama vaface tot ce trebuie pentru a furniza dovezile necesare şi că urmează săstabilească cum şi când să dea publicităţii fotografiile cu Bin Laden mort, SUAfiind unicele deţinătoare ale imaginilor cu acesta. Dar fotografiile ar puteafi lansate în formă modificată - la fel cum s-a întâmplat în iulie 2003, când GuvernulSUA a lansat fotografii ale fiilor morţi ai lui Saddam Hussein, Uday şiQusay, numai după ce au fost retuşaţi deun antreprenor de pompe funebre. Pe surse, oficiali de rang înalt americani audeclarat că testele preliminare ADN confirmăcă cel ucis luni într-un raid al unui comando american în Pakistan asupra uneilocuinţe de lux este liderul reţelei teroriste al-Qaida, Osama bin Laden.Rezultatele complete ale testelor ADN durează câteva zile, iar posturileamericane de televiziune comentează că rezultate preliminare pozitive explicăde ce preşedintele Obama a făcut anunţul cu moartea celui mai cunoscut teroristdin lume. Potrivit ABC News, un membru al trupelor SEAL l-a identificat peOsama bin Laden după semnalmente, comparându-i înălţimea, urechile, nasul şigura cu fotografiile cunoscute în care apărea liderul terorist. Oficialii auspus că liderul al-Qaida nu părea afectat de anii petrecuţi ca fugar şi că ADN-ul său a fostcomparat cu ADN-ul mai multor rude ale sale.

Agenţiile de informaţii au ajuns să se bazeze pe probe deADN, ca parte a operaţiunilor lor antiterorism. Un raport din 2007, elaborat decătre Centrul pentru Tehnologie şi politică de securitate naţională, arată că FBIare un stoc mare de probe ADN. Raportul explică faptulcă mostre de ADN din familiile teroriste trebuie să fie colectate înstrăinătate. Pentru aceasta, guvernele străine au fost însărcinate să ajute lacolectarea probelor care pot fi comparate cu ADN-ul de la persoane capturatesau ucise. ADN-ul este acumstandardul de aur pentru identificarea persoanelor, spun specialiştii.

Deamintit că, în2002, un oficial din Consiliul pentru Relţii Externe a spus presei că Osama binLaden ar fi murit de insuficienţă renală la începutul anului 2002 şi că familiasa a dat trupul la CIA, pentru a fi folosit de către autorităţi atunci când vafi necesar, de unde şi teoriile conspiraţiilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-06-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image