2018-12-14 20:12


Secretarul general al NATO face precizări: Trident Juncture 2015, „un mesaj foarte clar” către adversarii potențiali

 |  16:56
Secretarul general al NATO face precizări: Trident Juncture 2015, „un mesaj foarte clar” către adversarii potențiali

Exercițiul militar comun al NATO Trident Juncture 2015 își propune să trimită „un mesaj foarte clar” către adversarii potențiali ai Alianței, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, la Zaragoza, în Spania, unde a avut loc un scenariu de luptă care a presupus recâștigarea controlului asupra unei localități cucerite de teroriști.

„Chiar dacă obiectivul nostru este de antrenament, prin acest exercițiu Trident Juncture trimitem și un mesaj foarte clar, către națiunile noastre și către orice adversar potențial”, a afirmat secretarul general Jens Stoltenberg, în fața presei. „NATO nu caută confruntarea. Dar suntem pregătiți să ne apărăm toți aliații”, a adăugat oficialul Alianței, precizând că „nu vedem nici o amenințare iminentă împotriva nici unuia din statele member”. „Acest exercițiu (...) contribuie la descurajarea pe care NATO o furnizează zilnic”, a subliniat el, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Stoltenberg, NATO va desfășura în Italia drone pentru a proteja aliații din flancul sudic în fața amenințărilor provenite din Afganistan, Siria, Irak, Orientul Mijlociu și nordul Africii. Aceste drone vor fi amplasate la baza Sigonella, în Sicilia, de unde vor fi lansate în misiuni de supraveghere.

Circa 36.000 de militari din peste 30 de state NATO și partenere participă la Trident Juncture 2015, în care sunt implicate mai mult de 140 de avioane și 60 de nave. Trident Juncture, care se desfășoară în Italia, Portugalia și Spania, pe fondul relațiilor tensionate între NATO și Rusia, se încheie vineri.

Joi, în cadrul Trident Juncture 2015 a avut loc un exercițiu maritim în Portugalia.

Alianța Nord-Atlantică a negat că Trident Juncture 2015 ar fi îndreptat împotriva Moscovei, oficiali ruși luând parte, de altfel, în calitate de observatori la acțiuni din cadrul exercițiului, alături de reprezentanți ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

VIDEO Cel mai mare exercitiu al NATO din ultimii 25 de ani, Trident Juncture 2015, a atins pe 5 noiembrie, un nou punct culminant. Noi imagini, urcate în ultimele ore, sunt disponibile aici.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-05

TAGURI: trident juncture, 2015, nato, jens stoltenberg
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...